Aktif ve pasif istihdam politikaları bağlamında İŞKUR'un faaliyetlerinin tanınabilirliği: Süleyman Demirel Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü öğrencileri üzerine bir uygulama
Active and passive employment policy in the context recognizability of İŞKUR's activities: An application on students Suleyman Demirel University Department of Labour Economics and Industrial Relations
- Tez No: 453181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, İstihdam Politikaları, İŞKUR, İŞKUR Faaliyetleri, SDÜ, Employment, Employment Policy, ISKUR, ISKUR Activities, SDU
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bir ülke ekonomisinin mevcut durumu ve yapısal değişimi hakkında fikir edinebilmenin bir yolu da, o ülkedeki istihdamın yapısının değerlendirilmesidir. İşsizliğin gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkelerde en temel sorunların başında gelmesi, işsizlikle mücadelede uygulanacak istihdam politikalarının önemini artırmaktadır. Her ülke için istihdam olanaklarının artırılması, gerek ekonomik refahın gerekse sosyal refahın sağlanması açısından önem arz etmektedir. Küreselleşme süreci, istihdamın yapısını değiştirmiş, geçici istihdam biçimleri yaygınlaşmış ve çalışanların ortak hareket etme olanakları da sınırlanmıştır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de uygulanan istihdam politikaları çerçevesinde İŞKUR faaliyetlerinin üniversite öğrencileri tarafından algılarının ölçülerek değerlendirilmesidir. Çalışma üç bölümden oluşmuştur. İlk olarak istihdam kavramı, türleri ve teorileri ele alınacak, daha sonra istihdam politikalarının amacı, önemi, istihdam politikalarını etkileyen faktörler, İŞKUR tarafından uygulanan istihdam politikaları ve Türkiye'de istihdamın genel yapısı incelenecektir. Çalışmanın son bölümü olan uygulama bölümünde ise, aktif ve pasif istihdam politikaları bağlamında İŞKUR faaliyetlerinin öğrenciler tarafından tanınabilirliği uygulanan anket sonuçları ile analiz edilerek değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Evaluating the structure of employment provides an idea related to present status of economy and structural changes in economy of a country. Unemployment in developed and emerging countries come one of the most fundamental problems. Hence the importance of fighting with unemployment through employment policies becomes increasingly prominent. Rise in the employment opportunities is required in terms of establishing both economic and social welfare for all countries. The process of globalization has changed the structure of employment, spread forms of temporary employment, and confined the collective movement of working facilities. The purpose of this study; ISKUR activities within the framework of employment policies implemented in Turkey are evaluated by means of measuring the perception of university students. This study is consisted of three parts. Firstly, employment concept, types and theory are discussed. Then, factors affecting the employment policies, employment policies implemented by ISKUR, general structure of employment in Turkey and purpose and importance of employment policy are discussed. In the last part of this study being application part, with regards to active and passive employment policies, survey results are evaluated through analysing the recognition of ISKUR activities by student.