İŞKUR hizmetlerinden yararlanılmasında mali müşavirlerin rolü Çanakkale örneği
The role of financial advisors in using IŞKUR services çanakkale example
- Tez No: 889802
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN BACAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, İŞKUR, İşsizlik, İstihdam, İstihdam Politikaları, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir, Çanakkale, İŞKUR, Unemployment, Employment, Employment Policies, Independent Accountantand Financial Advisor
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, İŞKUR'un aktif ve pasif istihdam politikalarının Çanakkale'deki etkileri, bu politikaların uygulanmasında mali müşavirlerin rolü ve bu süreçteki farkındalıklarını öğrenmek amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra, İŞKUR hizmetlerinden yararlanılmasında mali müşavirlerin görev tanımları ile mükellef adına gerçekleştirdikleri işlemlerin uyumlu olup olmadığını incelemek, meslek mensuplarının İŞKUR hizmetleri kapsamında yaşadıkları sorunları tespit etmek ve bu hizmetlere katkıları bağlamında algı düzeylerini ortaya koymak hedeflenmiştir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 12 sorudan oluşan mülakat formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında, Çanakkale Mali Müşavirler Odası'na kayıtlı 31 mali müşavir ile mülakatlar yapılmıştır. Katılımcılar ile gerçekleştirilen mülakatlarda katılımcıların izni doğrultusunda ses kaydı alınmıştır. Görüşmeler 15 -25 dakika aralığında sürmüştür. Görüşmeler bittikten sonra görüşmelerin dökümü gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler, Maxqda 2022 Demo Sürümü Programı kullanılarak içerik analiziyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda katılımcıların görüşme sorularına verdikleri cevaplar doğrultusunda;“Mali Müşavirlerin Görev Tanımı”,“İŞKUR Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Algı”,“Mükellef Adına Gerçekleştirilen İşlemler”,“İŞKUR Hizmetlerine Yönelik Yaşanan Sorunlar”ve“İŞKUR Hizmet Kalitesine Katkı”olmak üzere beş ana temaya ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Çanakkale'de mali müşavirler, yaptıkları işlerde sözleşme dışında da pek çok işi üstlenmektedir ve bunun yanında sözleşme dışında yüklendikleri işlerin arasında bulunan İŞKUR' a dair işler nedeniyle İŞKUR'un hizmet kalitesine önemli ölçüde katkı verdiklerini düşünmektedir. Bunun yanı sıra mali müşavirlerin İŞKUR hizmetleri konusunda yeterli eğitim almadıkları, mevzuatın sadeleştirilmesi ve iş yükünün azaltılması taleplerinde bulundukları tespit edilmiştir. Ayrıca, mali müşavirlerin İŞKUR hizmetleri için mükelleflerinden ek ücret talep etme konusundaki çekinceleri ve mükellef kaybı endişeleri ortaya konmuştur. Çanakkale'de mali müşavirlerin 3568 sayılı meslek kanunları dışında mükellefleri adına bazı işlemler yaptığı ve bu durumun mesleki sorumlulukları artırdığı saptanmıştır. Çanakkale'de İŞKUR'un istihdam piyasasında yaşanan gelişmelere uygun tepkiler verip vermediği ve işsiz sayısına etkileri analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, Çanakkale'de İŞKUR'un istihdam politikaları ve araçlarının işsizlikle mücadelede etkili olduğu gözlemlenmiştir. 2020 ve 2021 yıllarında iş ilanlarının düşüş göstermesiyle birlikte, pandemi döneminde Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve Nakdi Ücret Desteği (NÜD) gibi destekler aracılığıyla 25 bin 271 kişiye 135 milyon TL'den fazla ödeme yapılmış ve bu durum İŞKUR'un istihdam politikalarını etkin bir şekilde kullandığını göstermektedir. 2022 ve 2023 yıllarında ise iş ilanlarındaki artış ve özel sektörle yapılan işbirliklerinin yükselmesi, İŞKUR'un istihdam piyasasına olumlu etkilerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of İŞKUR's active and passive employment policies in Çanakkale, the role of financial advisors in the implementation of these policies, and their awareness during this process. Additionally, the study seeks to investigate whether the roles of financial advisors align with the tasks they perform on behalf of their clients in terms of benefiting from İŞKUR services, to identify the issues faced by professionals within the scope of İŞKUR services, and to reveal their perceptions regarding their contributions to these services. The study employs a qualitative research method, and a 12-question interview form was used as the data collection tool. As part of the research, interviews were conducted with 31 financial advisors registered with the Çanakkale Chamber of Independent Accountants and Financial Advisors. Audio recordings were taken during the interviews with the consent of the participants. The interviews lasted between 15 and 25 minutes. After the interviews, the transcriptions were completed, and the data were analyzed using content analysis with the Maxqda 2022 Demo Version program. Based on the participants' responses, five main themes were identified:“Role of Financial Advisors,”“Perception of İŞKUR Service Implementation,”“Tasks Performed on Behalf of Clients,”“Issues Encountered Regarding İŞKUR Services,”and“Contribution to İŞKUR Service Quality.”According to the results obtained from the research, financial advisors in Çanakkale take on many tasks beyond the scope of their contracts, and they believe that the tasks they assume, especially those related to İŞKUR, significantly contribute to the quality of İŞKUR services. Additionally, it was determined that financial advisors have not received sufficient training on İŞKUR services and have requested the simplification of regulations and a reduction in their workload. Moreover, their concerns about requesting additional fees for İŞKUR services and their fears of losing clients were revealed. It was also found that financial advisors in Çanakkale perform certain tasks on behalf of their clients outside the scope of the 3568 law, increasing their professional responsibilities. The study also analyzed whether İŞKUR's responses to developments in the labor market in Çanakkale were appropriate and their impact on the unemployment rate. The data showed that İŞKUR's employment policies and tools were effective in combating unemployment in Çanakkale. During the pandemic, in 2020 and 2021, despite the decline in job postings, İŞKUR provided payments exceeding 135 million TL to 25,271 people through the Short-Term Work Allowance (KÇÖ) and Cash Wage Support (NÜD), demonstrating İŞKUR's effective use of employment policies. The increase in job postings and partnerships with the private sector in 2022 and 2023 also highlighted İŞKUR's positive impact on the labor market.