İŞKUR'un eğitim programlarının aktif istihdam politikaları açısından incelenmesi: Kırşehir ili örneği
Studying İŞKUR's educational programs in terms of active employment politics: Kırşehir province sample
  1. Tez No: 395928
  2. Yazar: ZEHRA KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Aktif istihdam politikaları, İŞKUR, Mesleki eğitim, Unemployment, Active Labor Market Policies, ISKUR, Vocational Training
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İşsizlik, ülkeler açısından en büyük sorunlardan biridir. İşsizlikle mücadelede uygulanan politikalar her ülkenin istihdam ve işgücü piyasasının özelliklerine göre değişmekle birlikte, genel olarak pasif ve aktif istihdam politikaları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aktif işgücü piyasası politikalarından biri olan mesleki eğitimler bireylere nitelik kazandırarak iş bulmalarını sağlamaktadır. Mesleki eğitim yoluyla beceri ve nitelik kazanan işsiz daha kolay iş bulmaktadır. Bu çalışmada; işsizlik sorunu, işsizlikle mücadelede uygulanan aktif ve pasif istihdam politikaları ve Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) işsizlik sorununun çözümündeki etkisi ele alınmaktadır. Aynı zamanda, aktif politikalar içinde yer alan işgücü yetiştirme programlarının, işsizlik sorununun çözümüne etkisi değerlendirilmektedir. Bu bağlamda İŞKUR'un düzenlediği eğitim programlarının istihdama etkisini incelemek için Kırşehir'de 2012-2015 yılları arasında düzenlenmiş olan kurslara katılan mezun kursiyerler üzerine bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında kurslara katılan 450 mezun kursiyerden %64'ünün kurstan sonra istihdam edilmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Unemployment is one of the biggest problem in countries. Although the policies applied to struggle against unemployment differ according to the employment and labor market specificities of each country, in general they can be divided into two; passive and active employment policies. Active labour market policies, vocational training, which is one of the qualities of the individuals providing them to find work. Winner of the skills and qualifications through vocational training of unemployed find work more easily. In this study, the unemployment problem and the active and passive employment policies and the impact of Turkey Employment Organization (ISKUR) in the resolution of the problem are analyzed. The impact of workforce training programs in resolving unemployment problem is also evaluated. In this context, the effect of the training programs organized by the employment of ISKUR to examine Kirsehir 2012-2015 the course participating in the graduate trainees upon a survey was carried out. When looking at the results of the survey involved 450 graduate courses from 64% of participants after the course has not been employed.