Marcus Aurelius'un felsefesi
The philosophy of Marcus Aurelius
  1. Tez No: 453189
  2. Yazar: SELAHATTİN DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Akıl, Stoa, Uyum, Ruh, İnsan, Mutsuzluk, Bilinç, Nature, Intelligence, Stoic, Harmony, Spirit, Human, Unhappines, Consciousness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, Stoa Okulunun önde gelen düşünürlerinden Marcus Aurelius'un felsefi düşüncelerini açıklamaktır. Aurelius, doğa ile uyumlu yaşamanın neden önemli olduğunu düşüncelerinde dile getirmektedir. Ayrıca Aurelius'un özellikle üstünde durduğu diğer noktalar ise doğru düşünce ile doğru eylemde bulunmak, doğada var olan sisteme karşı gelememek, ruhun özellikleri, Tanrı, ahlak ve doğada yaşayan insanın mutluluğa nasıl ulaşacağıdır. Bu çalışma iki bölüm olarak ele alındı. Birinci bölümde Stoa felsefesinin genel özellikleri ile Stoa felsefesinde mantık, fizik ve ahlak konuları ele alındı. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Marcus Aurelius'un felsefesi ele alındı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explain thoughts of Marcus Aurelius, prominent one of Stoics. Aurelius expresses why it is important to live with nature harmoniusly. Other major points on which Aurelius stresses are to act aright through rightful thinking, not to resist natural order, features of soul, god, ethics, and how do humans achieve happiness in nature. This studty consists of two parts. In the first part, general characteristics of Stoicism and Stoic logics, physics, and ethics will be treated. And in the second part, the philosophy of Marcus Aurelius will be discussed.