Devlet ve vakıf üniversitelerinde Y kuşağı kişilik özelliklerinin girişimcilik yatkınlığı ile ilişkisi
The relationship of genaratin Y factor personalatity characteristic between entrepreneurship factor in the private and satate universities
  1. Tez No: 453188
  2. Yazar: HATİCE ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NESRİN ŞALVARCI TÜRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Y Kuşağı, Kişilik Özellikleri, Girişimcilik Yatkınlığı, Devlet Üniversiteler, Vakıf Üniversiteleri, Generation Y, Personality Traits, Entrepreneurship Factor, State Universities, Private Universities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada Y Kuşağı üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerine bağlı olarak girişimcilik yatkınlığı araştırılmaktadır. Araştırmanın evrenini İstanbul ve Isparta ilinde yer alan devlet ve vakıf üniversiteleri işletme bölümü ve endüstri mühendisliği bölümü üçüncü-dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 518 üniversite öğrencisine ulaşılmıştır. Lerroy ve arkadaşları (2009) tarafından geliştirilen girişimcilik ölçeği ile John ve arkadaşlarınca (1991) geliştirilen beş faktör kişilik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, duygusal dengesizlik (nevrotizm), deneyime açıklık (açıklık), geçimlilik (uyumluluk) ve sorumluluk (öz-disiplin) kişilik özellikleri ile girişimcilik arasında anlamlı bir ilişki olduğu; devlet ve vakıf üniversitelerinde işletme bölümü ve endüstri mühendisliği bölümü öğrencilerinin kişilik özellikleri ile girişimcilik yatkınlığı arasında fark olduğu; devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerin girişimcilik yatkınlığı ile vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin girişimcilik yatkınlığı arasında fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the entrepreneurship susceptibility of the university students from Gen Y has been researched depending on their personality characteristics. The participants consist of the third and fourth year students from the Faculty of Business Administration and the Department of Industrial Engineering. Within the scope of this study, 518 university students have been participated in the study. Entrepreneurship Scale and Five Factor Personality Inventory, developed by John et all (1991), have been used for the research. According to the survey, neuroticism, openness to experience, agreeableness (compatibility) and conscientiousness (self-discipline) is a significant relationship between personality traits and entrepreneurship; with state and private universities in business administration and industrial engineering students as part of the personality traits of a difference between entrepreneurial predisposition; read with students at state universities entrepreneurship tendency of students studying at the university foundation has been established that the difference between entrepreneurial predisposition.