Bir demir çelik işletmesinin performansının çok kriterli karar verme yöntemleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of performance of an iron-steel operation by multi criteria decision making methods
- Tez No: 453196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Demir-Çelik, Performans, Çok Kriterli Karar Verme, ENTROPİ, TOPSIS, MULTIMOORA, MAUT, Iron-Steell, Performance, Multi Criteria Decision Making, ENTROPİ, TOPSIS, MULTIMOORA, MAUT
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Demir çelik ürünleri dayanıklı tüketim malları ve yatırım malları sanayisinin ana girdisi olarak görülmektedir. Bu nedenle ülkelerin demir çelik ürünleri tüketim düzeyi o ülkedeki gelişmişliğin göstergelerinden biri olarak kabul edilebilir. Demir çelik sektörü birçok sektöre girdi sağlayan ülkelerin ekonomileri için stratejik önem taşıyan bir sektör haline gelmiştir. Türkiye'de ve dünyada ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olan Demir-Çelik Sanayi sektörü günümüzde yerini ve önemini korumakla birlikte gelecekte de bu konumunu devam ettireceği tahmin edilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de demir-çelik üretimi yapan bir şirketin 2000-2015 yılları arası; üretim, satış, faaliyet karı, çalışan sayısı, ihracat (ton), ithalat (ton), ihracat (Amerikan Doları), ithalat (Amerikan Doları), net satışlar, enerji tüketimi, kapasite kullanım oranı kriterleri esas alınarak performansı ve genel durumu hakkında değerlendirmesi yapılmaktadır. Demir-Çelik İşletmesinin performansının değerlendirilmesinde oldukça yaygın kullanılan Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri'nden ENTROPİ yöntemiyle kriter ağırlıkları hesaplanıp daha sonra TOPSIS, MULTIMOORA ve MAUT teknikleri ile değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Iron and steel products and consumer goods are seen as the main input of the industry. For this reason, the level of consumption of iron and steel products by countries can be defined as one of the indicators of the developments in that country. The iron and steel sector is an important tool when many sectors enter. In Iron and Steel Industry Region, it is assumed and presumed that you will recover with its place and importance today. In this study, iron and steel production in Turkey between 2000 and 2015; Production, sales, operating profit, number of employees, exports (tons), imports (US dollars), net sales, energy consumption, criteria for general use and general situation are done. The evaluation of the performance of the Iron and Steel Works is carried out by calculating the criterial weights with the ENTROPİ method and then evaluating them with the TOPSIS, MULTIMOORA and MAUT techniques from the Multi Criteria Decision Making Techniques.