İnovasyon'un kalkınma üzerine etkisi: Türkiye ve seçilmiş altı ülke (Almanya, İngiltere, Çin, Güney Kore, Japonya, Singapur) üzerine bir araştırma
The impact of innovation on development: A research on Turkey and six selected countries (Germany, England, China, South Korea, Japan, Singapore)
- Tez No: 453195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR SAMİ OĞUZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, İnovasyon, Teknolojik ve Yeni Ürün, AR – GE, İnovasyon Sistemleri, Development, Innovation, Technological and New Product, Research – Development, Innovation Systems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle birlikte ekonomik faaliyetler için önemli bir konuma gelen inovasyon kavramı, kalkınma olgusunun perspektifini genişletmiştir. Firma ve ülkeler için rekabet edebilme gücünü arttıran inovasyon, teknolojik ve bilgi – yoğun ürünün gelişmesine katkıda bulunmuştur. Araştırma – Geliştirme (AR – GE) faaliyetlerinin de yeni üretim oluşumunda etkili olması inovasyon için vazgeçilmez bir faktör olmuştur. Herhangi bir girişimcinin kar güdüsüyle yeni bir ürünü piyasaya sürmesi, firma getirisi ile birlikte ülke ekonomisini de olumlu yönde etkilemiştir. Zincir etkisine sahip olan inovasyon kavramı, bireyden topluma yayılan kalkınma piramidinin gücünü sağlamlaştırmıştır. Böylece bu mekanizma ülkelerin inovasyonu teşvik edici politikalar yaratmasına sebep olmuştur. Politika yapıcıları tarafından ortaya konan inovasyon ile ilgili düzenlemelerin teşvik edici olması ve toplumdaki tüm kesimleri içermesi ülke kalkınmasını hızlandırmaktadır. İnovasyon sistemleri kapsamında piyasadaki inovatif hareketlerin canlanması firmaların rekabet edebilme gücünde ve ülke kalkınmasında kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı, inovasyonun kalkınma üzerindeki etkisini ve inovasyon göstergelerinden yararlanarak Türkiye ve Seçilmiş Altı Ülke (Almanya, İngiltere, Güney Kore, Japonya, Çin ve Singapur)'nin mevcut durumunu açıklamaktır. Çalışma sonucunda ise inovasyonun kalkınmayı pozitif yönde etkilediği ve analize konu olan ülkelerin gelişmişliği inovasyon göstergeleri dahilinde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of innovation, which has come to an significant point for economic activities with the influence of globalization, has widened the perspective of development. Covered competitiveness for companies and countries has contributed to development of technological and knowledge – intensive products. The fact that Research – Development (R&D) activities are effective in the formation of new production is an indispensable factor for innovation. Any entrepreneur driving a new product to the market for profit, influenced the economy of the country as well as the effect of the firm on the positive way. The concept of innovation having a chain effect, has strengthened the power of the sprawling development pyramid from society to the individual. Thus, this correlation has led countries to create policies that encourage innovation. The incentives for innovation laid down by policy makers are incentivizing and accelerating the country's development in all segments of society. Innovation systems in the context of the revival movement of innovative firms to compete on the market forces and the country's development has critical substance. The purpose of this study is to explain the current situation of Turkey and Six Selected Countries (Germany, England, China, South Korea, Japan, Singapore), taking advantage of the impact of innovation on development and innovation indicators. The result of the study shown, innovation has been positively affected the development and the countries subjected to analysis has been demonstrated within the innovation indicators.