Güvenlik ikliminin iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerine etkisi, güvenlik performansının aracılık rolü: Kayseri mobilya imalat çalışanları üzerine bir araştırma
The impact of climate security on the job satisfaction and organizationalcommitment, intermedi̇ary role of security performance: A research on furniture manufacturing workers in Kayseri̇
- Tez No: 453198
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÖREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik İklimi, Güvenlik Performansı, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Yapay Sinir Ağları, Safety Climate, Safety Performance, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Artificial Neural Networks
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Çalışmanın amacı, güvenlik iklimi, güvenlik performansı, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkileri tespit etmek ve bu ilişkilerde güvenlik performansının aracılık rolüne sahip olup olmadığının kontrolünü yapmaktır. Ayrıca, araştırmanın bir diğer amacı ise sadece güvenlik iklimi ve güvenlik performansı verileri kullanılarak iş tatmini ve örgütsel bağlılığın tahmin edilip edilemeyeceğini tespit etmektir. Bu çalışmada, iki bağımsız değişken ve iki bağımlı değişkenden oluşan bir model önerilmektedir. Önerilen model bağlamında SPSS ve AMOS programları kullanılarak istatistiksel analiz yöntemlerinden t-testi, tek yönlü anova testi, korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi ve path analizi uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre güvenlik ikliminin güvenlik performansını, iş tatmini ve örgütsel bağlılığı artırdığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte güvenlik performansının iş tatmini ve örgütsel bağlılığı artırdığı ve örgütsel bağlılığın iş tatminini artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca güvenlik iklimi-iş tatmini ve güvenlik iklimi- örgütsel bağlılık ilişkilerinde güvenlik performansı kısmi aracı role sahiptir. Daha sonra, WEKA ve MATLAB programları kullanılarak bağımsız değişken verileri üzerinden bağımlı değişken verilerinin tahminlemesi yapılmıştır. Hazırlanan farklı veri setleri üzerinde“Yapay Sinir Ağları”kullanılarak tahminlemede bulunulmuştur. Sonuçta güvenlik iklimi ve güvenlik performansı verileri kullanılarak iş tatmini ve örgütsel bağlılık verileri yüksek düzeyde başarı oranı ile tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to identify the relationship between safety climate, safety performance, job satisfaction and organizational commitment, and also to control the intermediary role of safety performance in these relationships. In addition, another goal of the study is to determine whether to estimate job satisfaction and organizational commitment utilizing only the safety climate and safety performance's data. In this study, a model is proposed, consisting of three independent variables and a dependent variable. Using the SPSS statistical analysis and AMOS program in the context of proposed model, T-test, One Way Anova, Simple and Multiple Regression Analysis, Path Analysis are applied. As a result of this study, it is shown that safety climate can increase safety performance, job satisfaction and organizational commitment. Besides that, it is shown that safety performance can increase job satisfaction and organizational commitment, and organizational commitment can increase job satisfaction. In addition it is shown that safety performance has a partial mediadition rol in the relationship between safety climate and job satisfaction, and also the relationship between safety climate and organizational commitment. Finally, through the agency of the WEKA and MATLAB programs, the estimation of dependent data variables are made utilizing the independent data variables.“Artificial Neural Networks”is used for the estimation on different prepared data sets. Ultimately, the success rate of job satisfaction and organizational commitment is obtained at a high level using safety climate and safety performance's data.