Muhasebecilerden alınan hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetinin servqual yöntemiyle değerlendirilmesi: Irak örneği
Evaluating the customer satisfaction and quality of service delivered by accountants with servqual method: Iraq case
- Tez No: 453214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL SENAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, muhasebe mesleği, hizmet, kalite, servqual yönetimi, Accounting, accounting profession, service, quality, servqual management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Muhasebe; doğru, güvenilir ve tarafsız bilgi ortaya koyan sosyal bir bilim dalıdır. Bu nedenle meslek olarak da muhasebe mesleği sosyal bir meslektir. Küreselleşen dünyamızda yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmeler sosyal yapının gereklerine paralel olarak muhasebecilik mesleğini de nitelik ve kapsam olarak değiştirmiştir. Buna paralel olarak muhasebe meslek mensubu adaylarında aranan özellikler de günümüz yaşanan gelişmelere bağlı olarak değişmektedir. Her meslek grubunun ortak özellikleri olmasıyla birlikte kendisine özgü mesleki etik ve ahlak kuralları da vardır. Muhasebe mesleğinin de kendisine özgü bir meslek etiği vardır. Bu kapsamda muhasebe meslek mensuplarının hem meslek bilgisine sahip olmaları hem de meslek etiğine ve ahlakına uygun davranmaları ve kişisel, yönetsel becerilere sahip olmaları gerekmektedir.Bu kapsamda Çalışmamızın birinci bölümünde muhasebe mesleği ve muhasebede meslek etiği-ahlakı üzerine durulmuş, konuyla ilgili literatür taraması yapılmış ve bu alandaki düzenlemelere ve uygulamalara katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Bunun yanında söz konusu bölümde hem Türkiye hem de Irak'ta muhasebe meslek mensuplarının sahip olması gereken özelliklerden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise hizmet ve kalite kavramları ve önemleri üzerinde durulmuş konuyla ilgili olarak literatürincelemesi yapılmıştır. Küreselleşme ile birlikte sunulan hizmet ve ürünün kalitesinin de önem kazanmasıyla birlikte müşteri memnuniyetinin arttırılması için neler yapılabileceği gündeme gelmiştir. Bu bağlamda hizmet kalitesinin ölçülmesi ve müşteri memnuniyeti üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi söz konusu olmuştur. Müşteriler için hizmet kalitesinin tanımı, hizmet kalitesinin boyutları ve sunulacak hizmete yönelik beklentilerini etkileyen etmenler gibi konular oldukça önemlidir. Hizmet kalitesinin boyutları; güvenilirlik, heveslilik, empati, güven ve diğer fiziksel özellikler olarak sıralanabilir.Çalışmanın ikinci bölümünde muhasebe meslek mensuplarının sunduğu hizmet kalitesinin ölçümüne yönelik olarak Parasuraman ve arkadaşları tarafından geliştirilen Servqual hizmet kalitesi ölçüm modeli de incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise öncelikle muhasebecilerden alınan hizmet kalitesi boyutlara ayrılmıştır. Daha sonra bu boyutlardan hangilerinin müşteri memnuniyeti üzerine etkisinin olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Uygulamada Serqual ölçeğinden faydalanılmıştır. Bu ölçek yardımıyla yapılan saha araştırması sonucunda toplanan veriler istatistik programı SPSS 20 ile analiz edilmiştir. Çalışma Irak'ta Samarra, Bağdat, Tekrit olmak üzere üç şehirde faaliyet gösteren işletmelerle sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting is a social science which provides accurate, reliable and objective information. Therefore, accounting as a profession is a social profession. Economic and technological changes happening in our increasingly globalized world in parallel with the requirements of social structure have also changed accountancy profession in terms of quality and scope. Concordantly, required qualifications are changing for members of the accountancy profession depending on the developments encountered today. Although every occupational group shares some common features, they have also their own distinctive professional ethics and moral principles. Likewise, accountancy profession has its own professional ethics unique to itself. Within this scope, members of accountancy profession need to have occupational knowledge, behave according to the occupational ethics and moral principles and have the necessary personal and administrative skills. In the first part of our study, we focused on accountancy profession and professional ethics along with the moral principles, made a literature review related to the topic and aimed to contribute to the regulations and practices within this field. In addition, required qualifications for members of accountancy profession in Turkey and Iraq were mentioned within the same part. Within the second part of the study, service and quality concepts and their importance were focused and literature review was made related to the topic. As quality of delivered service and products has gained importance as a consequence of globalization, the question of what can be done in order to increase the customer satisfaction has become a current issue. In this regard, measuring the service quality and evaluating its effect on customer satisfaction were discussed. Subjects such as description of service quality for customers, dimensions of service quality and factors which influence the expectations related to the provided services are very significant. Dimensions of service quality can be put in order as reliability, responsiveness, empathy, assurance and other physical properties. Within the second chapter of the study, Servqual service quality measurement model which was developed by Parasuraman et al. related to the measurement of service quality delivered by members of accountancy profession was also analysed. Within the thirdchapter of the study, quality of service received from accountants was divided into dimensions. Then, it was tried to be revealed which dimensions had an influence on the customer satisfaction. Servqual model was used for the practice. Data obtained from the field research which was made through the instrument of this model was analysed with SPSS 20. The study was limited to enterprises which are active in Samarra, Baghdad and Tikrit provinces.