Feminist teoriler ve Türkiye'deki izdüşümleri
Feminist theories and projections in Turkey
  1. Tez No: 453232
  2. Yazar: FUSUN CESUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminist Teori, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Hareketleri, Feminist Yaklaşımlar, Feminism, Feminist Theory, Gender, Woman Movement, Feminist Approaches
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sosyoloji beşeri bir bilimdir ve insana dair her alana ve her duruma nüfuz etmiştir. Bu bağlamda cinsiyet konusunda da her zaman söyleyecek bir sözü olmuştur. Sosyolojinin tarihine bakıldığında, kadının her zaman sözü edilen ve hakkında fikir yürütülen olduğu gözlenmektedir. Feminizm kavramı kadınların erkeklerle eşit statü ve eşit hak ve özgürlükler için verdikleri mücadele sonucu ortaya çıkmıştır. Feminizm kadın konusunu ele alırken kendi içinde alt dallara bölünerek gelişmiştir. Bu bağlamda farklı feminist yaklaşımlar ortaya çıkmış ve aydınlanmacı liberal, kültürel, marksist, varoluşçu, postmodern, radikal, sosyalist, Freudcu, anarşist ve siyah gibi çeşitli feminizm bakış açıları literatürde yerini almıştır. Bu çalışma, bu bakış açıları bağlamında öncelikle kadının durumu ve toplumsal kurumlarla ilgili rolünü ele almıştır. Daha sonra Türkiye bağlamında kadını değerlendirmiştir. Bu çerçevede Türk toplumunun geçirdiği aşamalar ve bu aşamalarda kadının toplumsal yaşamın neresinde olduğu konusu araştırılmış, Türkiye'de kadın hareketleri ve kadınların verdiği mücadeleler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sociology is a science of humanity and it influences every field and every situation about human. In this context, sociology always has a word to say about sex and woman. When we look at the history of sociology, it is observed that woman is always the one to be told about and to be commented on. As a result of the struggles of woman for equal status, equal rights and freedom against man, the concept of feminism have brought out. Feminism has developed by dividing into sub-branches in itself while approaching the woman issue. In this respect, different feminist approaches have surfaced and various feminist perspectives like enlightened liberal, cultural, marksist, existentialist, postmodern, radical, socialist, Freudian, anarchist and black feminism have taken their place in literature. In this study the position of woman and her role in social institutions in context of these perspectives have been analyzed, and then woman's position in Turkey has been evaluated. Within this scope, the location of woman in social life has been studied by looking at the stages that woman and Turkish society have experienced and woman movement and the struggle of woman in Turkey has also analyzed.