Depresyon ve dindarlığın bazı tezahürleri arasındaki ilişki üzerine bir araştırma: Denizli ili örneği
A research about a relationship between the appearance of depression and religion the city of Denizli sample
- Tez No: 453241
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din, depresyon, dindarlık, Religion, depression, religiosity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, aylık gelir gibi bir takım değişkenleri değerlendirerek dindarlık nitelikleri ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Veri toplamak amacıyla bu çalışma için oluşturulmuş anket ve“Beck Depresyon Envanteri”uygulanmıştır. Katılımcıların %47,1'i 23-32, %22,2'si 33-40 yaş grubundadır. Yarısından çoğu (%71,9) kadındır. Yine yarısından çoğu (%69,8) üniversite mezunudur. %48,7'si 1500-3000 TL arası gelire sahiptir. Yarısından fazlası (%55,9) ailesini dindar olarak ifade etmiştir. Katılımcıların yaşları arttıkça depresyon düzeylerinin düştüğü görülmüştür. Aynı zamanda depresyon düzeyi kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmüştür. Eğitim ve aylık gelir arttıkça depresyon azalmaktadır. Medeni durum ve hayatının herhangi bir döneminde din eğitimi alma durumu ise depresyonda faktör sebebi olarak belirlenmemiştir. Ailesinin dindar olmadığını ifade eden katılımcıların en düşük toplam depresyon düzeyine sahip oldukları görülmektedir. Nadiren dua edenlerin yüksek depresyon ortalamaları saptanmıştır. Namaz kılma sıklığı açısından en düşük depresyon puan ortalaması beş vakit namaz kılanlara aittir. Diğer bir ibadet türü olarak katılımcıların oruç tutma sıklıklarına göre ortalamaları incelendiğinde; tamamını tutanların yine depresyon puan ortalamalarının en düşük düzeyde oldukları fark edilmektedir. Dolayısıyla, dindarlığın etki boyutunda dini yönelim arttıkça depresyon düzeyleri düşmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is evaluating the relationship between religiosity and depression in order to characteristics such as income level, sex, marital status, age, education level. An Questionnaire is constructed for this study to collect data and“Beck Depression Inventory”was applied. 47.1% of the participants were between age 23-32 and 22.2% of them were 33-40. More than half (71.9%) were female and university graduates (69.8%). 48.7% of them has 1500-3000 TL monthly income. More than half (55.9%) stated that they have a religious family. The results indicated that with age the level of depression decreases. Moreover, the level of depression is higher in females than in males. Depression rates correlates negatively with income and the level and educational level of the participants. The study identified no variable relationships between marital status and having religious education during any period of their life with depression. Participants expressing coming from non-religious families reported having the lowest levels of depression. Participants who declared that they are praying rarely have higher depression scores. When participants were analyzed according to the frequency of prayer, those who pray five times a day were seen to have the lowest meanscore of depression. When participants were segmented according to frequency of fasting during Ramadan as another kind of worship; it is seen that participants that fast a whole month during Ramadan have the lowest level of depression scores. Overall the level of piety is negatively correlated with depression: as religious orientation increases the level of depression decreases.