Grup/cemaat dindarlığı ve bireysel dindarlığın ruh sağlığı bağlamında karşılaştırılması: Depresyon örneği
Comparison of group religiosity and individual religiosity in the context of mental health: Anexample of depression
- Tez No: 587087
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT HOROZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Religion, İndividual Piety, Group- Community Piety, Depression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırmanın temel amacı bireysel ve grup/cemaat dindarlığı ile depresyon arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın bir diğer amacı da bu değişkenlerin cinsiyet, yaş ve eğitim düzeyi gibi demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıklar gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi; 2018 yılında, İstanbul'da yaşayan 18-65 yaş arası 494 yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak katılımcıların demografik özelliklerini tespit etmek amacıyla Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ayrıca dinsel eğilim düzeylerini ölçmek için Allport ve Ross (1967) tarafından geliştirilen, Kayıklık (2000) tarafından dilimize uyarlanan 20 maddelik Dinsel Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların depresyona eğilim düzeylerini tespit etmek amacıyla Beck tarafından geliştirilmiş 21 maddelik Beck Depresyon ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca cemaate bağlı dindarların cemaate bağlılık düzeylerini tespit etmek amacıyla Horozcu ve Kalkan tarafından geliştirilmiş olan Cemaate Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda depresyon ile bireysel ve cemaat dindarlığı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Diğer yandan bireysel ve cemaat dindarlığı ile yaş, eğitim düzeyi, ekonomik durum değişkenleri arasında anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, veriler ışığında tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to investigale the relationship between indvidual and group/community religiosity and depression. Another aim of the study is to investigate whether these variables show significant differences in terms of demographic variables such as gender, age and education level. The study was realized in accordance with the relational survey model. The sample of this study conducted in 2018 consists of 494 adults who aged 18-65 and living in Istanbul. In order to determine the demographic characteristics of the participants, personal information form was used as a measurement tool. In addition, the 20-item Religious Orientation Scale, developed by Allport and Ross and adapted to Turkish by Kaylık, was used to measure religious tendency levels. And the 21- itemed Beck Depression Scale, was used to determine the participants tendency to depression. In addition, we used the“Scale of Attachment to Community”which was developed by Horozcu and Kalkan to determine the level of attachment to community. As the result of the study, it was found that there was a negative relationship between depression and individual and community religiosity. However, no significant difference was found between individual religiosity and community religiosity in terms of depression levels. On the othe hand, it was found that there were significant relationships between individual and community religiosity and age, education level and economic status variables. There findings were discussed in the light of the data and recommendations were made for future research.