İşletmeden tüketiciye (B2C) elektronik ticaret alanında faaliyet gösteren işletmelerin web sitelerini yönetmelerinin net fayda üzerine etkisi: Kavramsal model önerisi
The effects of the management of B2C enterprises web site on the net benefit: Conceptual model proposal
  1. Tez No: 453247
  2. Yazar: MUSTAFA EMRE CİVELEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: B2C, Net Fayda, Kullanıcı Memnuniyeti, Web Sitesi Başarısı, B2C, Net Benefit, User Satisfaction, Website Success
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bir elektronik ticaret işletmesinin en önemli unsuru web sitesidir. Web sitesi başarısını belirleyen en önemli unsurlar ise kullanıcı memnuniyeti ve kullanıcıların net fayda algılarıdır. Bu araştırmanın amacı“kullanıcı memnuniyeti”ve“ziyaretçilerinin internet sitesinden alışveriş yaptıktan sonra ortaya çıkan net fayda algıları”'nı etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu araştırma tanımlayıcı kesitsel bir araştırma olup beşli likert ölçeği ile toplanan nicel veriler kullanılmıştır. Toplanan veriler analiz edilerek, teorik olarak ortaya konulan modelin hipotezlerinin sınanmasında çok değişkenli istatistiksel bir teknik olan“Yapısal Eşitlik Modeli”kullanılmıştır. Öncelikle Likert tipi ordinal ölçeklerin kullanıldığı anket sorularının ölçek güvenilirliği ve geçerliliği belirlenmiş, sonrasında da modeli oluşturan hipotezlerin istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı test edilmiştir. Araştırma sonucunda literatürde kullanıcı memnuniyetinin öncülü konumundaki bilgi kalitesi, sistem kalitesi ve hizmet kalitesi boyutlarından sadece sistem kalitesinin kullanıcı memnuniyeti üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca kullanıcı memnuniyetinin net fayda algısı üzerinde pozitif etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu bulgu web sitesi yöneticilerine sistem kalitesinin alt boyutları olan kullanışlılık ve sistem işlerliği alanında iyileştirme yapmak suretiyle kullanıcı memnuniyetlerini arttırabilecekleri yönünde bir bilgi sağlamaktadır. Oluşturulan kavramsal modelin bilimsel olarak test edilmesi sonucunda elde edilen bulgular web sitesi yöneticilerine, müşterilerin deneyimlerini daha doğru değerlendirebilecekleri bir araç sunmaktadır. Bu araştırmanın bilimsel katkısı ise literatürde yer alan site performansı ile ilgili boyutların birbirleriyle ilişkilerinin bilimsel sonuçlarının ortaya konulmasıdır.
Özet (Çeviri)
The most important aspect of an electronic commerce company is its website. Among other competing sites, the most important factors in determining the success of the website are user satisfaction and net benefit perceptions of the users. The main objective of this study consists of determination of the dimensions to affect user satisfaction and net benefit. This research was a descriptive cross-sectional study using quantitative data collected with five-point Likert scale. To test the hypothesis of the theoretical model, Structural Equation Model which is a multiple variable statistical technique has been used by analyzing the collected data.First, the scale reliability and validity of the questionnaires in which Likert type ordinal scales were used were determined, and then it was tested whether the hypotheses constituting the model were statistically significant. As a result of analysis, among the antecedents of user satisfaction only effect of system quality on user satisfaction has been found statistically significant. Moreover, the positive effect of user satisfaction on the net benefit perception was found statistically significant. This finding provides website managers with the knowledge that system quality can improve user satisfaction by improving the usefulness and system operation. The findings obtained after statistical analysis of the conceptual model provide a tool for the website managers for assessing the experiences of their customers. The scientific contribution of this research is suggesting scientific results about the relation of the dimensions of website performance.