Yöneticilerin karar verme yetkinliğinin yönetsel performans üzerindeki etkileri
The effects of managers' decision making competency on managerial performance
  1. Tez No: 453246
  2. Yazar: ERTUĞRUL KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜNER ŞENCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karar verme, karar verme yetkinliği, performans, performans yönetimi, yönetsel performans, Decision-making, decision-making competence, performance, performance management, managerial performance
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
İşletmeler“karar verme yetkinliği”konusundaki yetersizliği gidermeye yönelik olarak yönetici eğitimlerine, onların kendilerini geliştirmelerine ve çok yönlü bireyler haline gelmeleri için deneyim kazanmaları konusuna ağırlık vermeye başlamışlardır. Bu uygulamaların yöneticilerin yetkinliklerini ne ölçüde arttırdığı ve edinimlerin ne düzey-de iş performansına yansıdığı hâlâ bir soru işaretidir. Araştırmada cevabı aranan ve netlik kazandırılmaya çalışılan temel sorun yöneticilerin karar verme yetkinlikleri ile yönetsel performans sonuçlarının ne ölçüde ilişikli olduğudur. Çalışmanın amacı, yöneticilerin karar verme yetkinlikleri ile yönetsel performans sonuçları arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Karar verme yetkinliği ile yönetsel performans yapıları arasındaki ilişkiselliğin yeterince inceleme konusu yapılmaması tez çalışmasının temel çıkış noktası olmuştur. Çalışmada karar verme yetkinliği ve yönetsel performans ölçeklerinden yararlanılarak iki kavramsal yapı arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bu kapsamda 470 yönetici, üst yönetici, ast ve müşteriye ulaşılmıştır. İstatistiki analizler sonucunda, yöneticilerin karar verme yetkinlikleriyle yönet-sel performans sonuçları arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve karar verme yetkinliğinin yönetsel performansı tahmin etmede öngörü sağladığı görülmüştür. Karar verme yetkinliği ile yönetsel performans arasındaki ilişkilerin en azından çalışma yapılan örneklem için anlamlı olduğu ve işletmelerde karar verme yetkinliğinin performans için önemli olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organisations has begun giving more interest and inclination to the practices of providing experience for the training of managers, their self development and for gaining experiences to make them multi-functional individuals in order to achieve the inadequacy of“decision-making competence”. It is still a question mark in searchers' mind at what level these practises increase their capabilities and at what level these gainings reflect on work performance of workers and managers. The main matter to response and clarify in this study is to identify at what level managers' decision making competencies are in relation with managerial performance outcomes. The purpose of the study is to identify if there is a relationship between managers' decision making competency and managerial performance results. The motivation of this study is due to the lack of enough researches regarding the relationship of two conceptual structures. In this study, relationship between two conceptual structures were searched by using decision making competency and managerial performance likert type scales. In this context, the questionnaires were gathered from 470 managers, executives, subordinates and customers. As a result of statistical analysis, it was found a significant correlation between decision making competence and managerial performance. Furthermore, it was seen that decision making competence provided forecasts to predict managerial performance. It was understood from the study that the relationship between decision making competence and managerial performance is statistically significant at least for the sample done and the importance of decision making competency was comprehended. The other factor to mention besides decision making competence is the feeling of individuals' self-confidence. The result indicating individuals' self-confidence is important on managerial success came up with the research done.