Sağlık çalışanlarının yıldırıcı davranışa maruz kalma (Mobbing) ve mesleki adanmışlık düzeylerinin araştırılması: Bir araştırma ve uygulama hastanesi örneği
A research on psychological violence (Mobbing) behaviors and levels of job commitment of healthcare employees: A case study of a research and education hospital
- Tez No: 453285
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA KEKLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Yıldırıcı davranış, Mesleki adanmışlık, Sağlık çalışanı, Psychological violence, mobbing behavior, job commitment, health care worker
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sağlık kurumunun başarısı, tüm sağlık çalışanlarının gösterdiği çabayla büyük oranda alakalıdır. Sağlık hizmeti sunumunda hekim ve hemşire dışı diğer sağlık çalışanlarından, tanımlanmış görevlerini yerine getirmelerine ek olarak adanmışlıklarıyla kuruma katkı sağlamaları beklenmektedir. Bu nedenle son yıllarda sağlık çalışanlarının mesleki adanmışlık düzeylerini inceleyen çalışmalara olan ihtiyacın arttığı görülmektedir. Araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarının yıldırıcı davranışa maruz kalma ve mesleki adanmışlık düzeylerini tespit etmek, aralarındaki ilişkiyi ortaya koymak ve boyutlar ile demografik değişkenler arasında ilişki olup omadığını belirlemektir. Araştırmada Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görev yapan hekim ve hemşire dışı toplam 104 sağlık çalışanı ile anket gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans analizleri, faktör analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis test analizi, regresyon, ve korelasyon testleri kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde yıldırıcı davranış faktörleri ile mesleki adanmışlık faktörleri arasında yapılan karşılaştırmada sadece“iş ve yaşam kalitesine yönelik saldırı”ile“gayret gösterme”arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür.“Mesleki itibara yönelik saldırı ve kendini göstermenin engellenmesi”yıldırıcı davranışının“mesleği sevme”üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The success of a health institution is mostly related to efforts of its health care workers. In order to achieve health service delivery goals of the institution, other health care workers are expected to both fulfill their determined tasks and job commitments contribute to their organizations. Considering this critical aspects, it has been lately determined a necessity of scholarly work on scrutinizing health care workers' job commitments. This study aims to examine the relationship between psychological violence (mobbing) behaviors and levels of job commitment of healthcare employees. Using quantitative methodology, except for doctors and nurses, a survey conducted with 104 health care workers who had been serving at Suleyman Demirel University Research and Education Hospital. In the evaluation of the datum, it is drawn upon, factor analysis, regression and correlation tests, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, frequency analysis are used. As a result of analyzes performed to determine the relationship between psychological violence and job commitment, there is a positive relationship between“quality of work and life”and“effort”. Also it is found that there is a significant negative relationship between“violance to job reputation and obstruction to self-esteem”and“love to job”.