Türkiye masa tenisi turizmi katılımcılarının tutum ve memnuniyet düzeylerinin araştırılması ve masa tenisi turizminin geliştirilmesine yönelik öneriler
Investigation of turkey table tennis tourism participant's attitudes and satisfaction levels and suggestions intended to develop table tennis tourism of Turkey
  1. Tez No: 453299
  2. Yazar: OLCAY SALİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tourism, Sport Tourism, Table Tennis, Table Tennis Tourism, Attitude Scales, Satisfaction Scale
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Son dönemde devletlerin ve sivil toplum örgütlerinin teşviki spora ve dolayısıyla spor turizmine aktif katılım yönündedir. Aktif katılımlı spor dallarından birisi de masa tenisidir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye masa tenisi turizmi katılımcılarının tutum ve memnuniyet düzeylerinin araştırılması ve masa tenisi turizminin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmasıdır. Çalışmada, ülkemizde düzenlenen üç adet uluslararası masa tenisi turnuvasına gönülü olarak katılan 260 sporcudan anket yoluyla veri toplanarak masa tenisi turnuvası katılımcılarının tutum ve memnuniyetlerini belirlemeye yönelik iki adet ölçek geliştirilmiştir. Her iki ölçek için öncelikle pilot uygulama yapılmış ve geçerlilik ve güvenirlilik analizleri sonrasında genel ve son uygulama yapılarak faktör analizi uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında korelasyon, ikili karşılaştırma, çoklu karşılaştırma testleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz doğrultusunda ülkemizin masa tenisi branşına katkı sağlamak için ilgili lüteratür ile tartışılarak kadınların masa tenisine katılımına, orta yaş gruplarına masa tenisi eğitimine, masa tenisi turizminin diğer turizm alternatifleri ile birleştirilmesine, spor salonuna ve konaklama kalitesine verilen öneme, ulaşıma ve turnuva kalitesine verilen öneme yönelik önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak Türkiye masa tenisi turizmi katılımcılarının memnuniyet ve tutum düzeyleri arasında cinsiyete, tecrübeye, milliyete, katılım gösterilen turnuvaya, konaklama imkânına, ulaşıma dayalı anlamlı farklar tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda tespit edilen fark ve benzerlikler ilgili literatüre dayandırılarak tartışılmış ve başlıklar altında öneriler sunulmuştur. Bunun yanı sıra masa tenisi turistlerinin tutum ve memnuniyetlerini ölçmeye yönelik iki adet ölçek masa tenisi camiasının kullanımına sunulmuştur. Anahtar Kelimeler Turizm, Spor Turizmi, Masa Tenisi, Masa Tenisi Turizmi, Tutum Ölçeği,Memnuniyet Ölçeği
Özet (Çeviri)
Recently, the governments and civil society organizations in the promotion of sports and therefore the direction of active participation in sports tourism. Table tennis is one of the active participation in sports. The aim of this study to investigation of Turkey table tennis tourism participant's attitudes and satisfaction levels and suggestions intended to develop table tennis tourism of Turkey. Regarding to attitudes and satisfaction two scales were developed by collected data from 260 athletes who participated as voluntary in three international tournaments in our country. Firstly pilot research and validity, reliability analyses applied for both scales than factor analyses have been used in general. The obtained data were analyzed in SPSS programme by using test that correlation, pairwise comparisons and multiple comparisons. In direction of the analyse to contribute table tennis in our country following titles discussed with litarature; women involvement in table tennis, table tennis education for middle ages, be combined table tennis with other tourism alternatives, importance for sport hall and accomondation, importance for transportation and tournament quality. As a result, significant difference have been deteremined based on gender, experience, nationalty, participated tournament, accomundation, transportation. The determined differences have been discussed based on literature and suggestions presented under the titles. Besides, two scales which intented to measure attitude and satisfaction level of table tennis tourist have been developed and presented to table tennis community.