Bilgi toplumu kavramı çerçevesinde dijital yerliler ve dijital aktivizm
Digital natives and digital activism in the framework of information society context
  1. Tez No: 453311
  2. Yazar: DURMUŞ GÖKHAN TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT OKCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Toplumu, Dijital Yerliler, Dijital Aktivizm, Sosyal Değişim, Bilgi Toplumu Politikaları, Information Society, Digital Natives, Digital Activism, Social Change, Information Society Policies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Hızla gelişen teknoloji insan hayatını ve toplum yapısını derinden etkilemiştir. Dijital aletler ve online platformlar insan hayatını çok kısa bir zaman dilimi içinde dönüştürmüş, kuşaklar arası uçurumu derinleştirmiştir. Özellikle 1990'lı yılların başında insan hayatına giren internet, 2000'li yılların başında sunduğu web 2.0 teknolojileri ile bireyleri adeta içine çekmiştir. Akabinde geliştirilen başta akıllı telefon olmak üzere çeşitli dijital aletler, insanlar arası iletişimi ve etkileşimi çok farklı bir boyuta taşımıştır. Bu dijital aletlerin ve internetin sunduğu imkanlarla bebeklikten itibaren tanışan, yani 1990 sonrası dünyaya gelen kuşak için son yıllarda en çok benimsenen isim Marc Prensky tarafından kullanılan“Dijital Yerliler”ismi olmuştur. Bu tanım çerçevesinde, dijital çağda doğup büyüyen kişiler bu çağın gerçek yerlisi kabul edilmekte, dijital çağ öncesi doğup dijital çağa ayak uydurmak durumunda olan kişiler ise“Dijital Göçmen”olarak adlandırılmaktadır. Dijital yerliler ile bir önceki kuşak arasındaki fark, bugüne kadar hiçbir kuşak arasında görülmediği kadar açıktır. Bu durum dijital yerlileri anlamayı ve taleplerine karşılık vermeyi güçleştirmektedir. Yaşanan sert sosyal değişim beraberinde doğal olarak sosyal hareketleri getirmektedir. Toplumsal yapının kabuk değiştirdiği bu dönemde taleplerine karşılık bulamayan dijital yerliler yine teknolojik üstünlüklerini kullanarak sosyal hareketlere de yeni bir yorum katmıştır. Bu noktada insanlığın karşısına“Dijital Aktivizm”kavramı çıkmıştır. Dijital aktivizm ve dijital yerliler gibi kavramlar henüz çok yeni olduğu için, bu çalışmada kavramların geri planının anlatılması, kavramların irdelenmesi, tanımlanması ve örneklendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç uyarınca, toplumsal yapılarda dönüşüm, sosyal değişim, sosyal hareketler anlatılarak bir genel çerçeve oluşturulmuş, bu çerçeve içinde dijital yerliler ve dijital aktivizm kavramları açıklanarak detaylıca irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly-developing technology has deeply affected human life and social structure. Digital tools and online platforms have transformed the human life within a very short period of time and deepened the generation gap. Internet that came into human life especially at the beginning of 90s has appealed individuals with 2.0 web technologies that it provided at the beginning of 2000s. Several digital tools, especially smart phones that were developed immediately afterwards have carried the social communication and interaction to a very different form. The most widely adopted name in recent years for the generation who met the facilities that these digital tools and internet provided since infancy, in other words who were born after 90s, was“Digital Natives”that was used by Marc Prensky. Within the scope of this definition, people who were born and raised in digital age are accepted as the real natives of this age, whereas ones who were born before digital age and had to keep up with digital age are named as“Digital Immigrants”. The gap between digital natives and the previous generation is so big as it was not seen between other generations. This situation makes understanding digital natives and meeting their demands difficult. This radical social change naturally accompanies social movements. Digital natives whose demands are not met in this period when the social structure have changed reinterpreted the social movements by using their technological supremacy. At this point, the term“Digital Activism”confronted the humanity. Since the terms digital activism and digital natives are brand-new, we aim in this study to explain the terms' backgrounds, to probe, to describe and to exemplify them. According to this aim, a general framework was formed by explaining social transformation, social change and social movements. Within this framework, the terms digital natives and digital activism were explained and examined thoroughly.