Ücret sistemlerinin çalışanlar üzerine etkilerinin analizi: Kastamonu Emniyet Müdürlüğü örneği
- Tez No: 453314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu Police Department, Salary Management, Working Conditions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Eski çağlardan beri ekonomi biliminde üzerinde en fazla durulan konu olan ücret, bir taraftan emeği karşılığında çalışanların gelirlerini ve yaşam düzeylerini belirleyici bir unsur, diğer taraftan gerek ekonominin gelişmesine etki eden bir maliyet unsuru, gerekse milli gelirin çeşitli gelir grupları arasındaki dağılım tarzını, o toplumdaki sosyal adaletin durumunu ortaya koyan bir gösterge olarak çok yönlü bir içerik taşımaktadır Bu araştırma Kastamonu Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çalışan polislerin ücret yönetimi ile ilgili görüş ve önerilerini almak,bazı demografik değişkenler(cinsiyet,medeni durum,rütbe durumu,meslekte geçirilen süre,eğitim durumu,çalışma sistemi) açısından katılımcıların almış oldukları ücretlerin meydana getirdiği etkileri belirlemek için yapılmıştır. Araştırmaya 2015 yılında Kastamonu Emniyet Müdürlüğü'nde farklı birimlerde çalışan,örnekleme yöntemi ile seçilmiş 184 polis katılmıştır.Verilerin toplanmasında ilgili literatür taranarak anket formları oluşturulmuştur.Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, anowa testi, kruskal wallis testi ve tanımlayıcı istatistiki tablolar kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ücret sistemi ile ilgili polislere yöneltilen ifadelere verilen yanıtlardan cinsiyet,medeni durum,meslekte geçirilen süre,eğitim durumu ve çalışma sistemi değişkenlerinde anlamlı farklılıklar olduğu görülmüş;rütbe durumu değişkeninde ise anlamlı bir fark bulunamamıştır.Araştırmada yer alan polislerin çalışma düzeni ile ilgili görüşleri demografik değişkenlere göre farklılıklar göstermektedir.Ortaya çıkan bulgular ışığında,çalışmanın sonuç kısmında bazı çözüm önerileri sunulmuştur. Anahtar Kelimeler;Kastamonu Emniyet Müdürlüğü,Ücret Yönetimi,Çalışma Düzeni
Özet (Çeviri)
Rinse the maximum wage subject of science on the economy since ancient times, on the one hand the income of the employees in exchange for their labor and living standards determining factor, on the other hand need economic cost factor affecting the development, as well as distribution of style between the national income of the various income groups, it carries a versatile content as an indicator revealing the state of social justice in society. This research Kastamonu Police Department work the police Remuneration located within Ile 've receive relevant Opinion suggestions, some demographic variables ( gender, marital status, rank, status, passed course in the profession, education level, work system) of the participants in terms of determining Effects Brought to challenge the fees they have received For it is made. Research in 2015, working in different units Kastamonu Police Department has selected 184 police participated in the sampling method. Literature scanned questionnaires regarding the collection of data was created. Independent samples t-test to analyze the data, descriptive statistical tables and Kruskal Wallis test was used. The analysis by gender of the response to the statements addressed to police related to the wage system as a result, marital status, time in the profession, education level and have proved to be significant differences in system variables study ranks case there was no significant difference in the variables. Opinions relating to the police operation in research scheme varies according to demographic variables. The findings appear in the light of some of the solutions presented at the conclusion of the study.