Yükseköğretimli gençliğin işsizlik kaygısı ve çalışma hayatı algısı: Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama
Unemployment anxiety of terti̇ary educati̇on and perception of working life: An appli̇cati̇on on Süleyman Demi̇rel Uni̇versi̇ty students
  1. Tez No: 453320
  2. Yazar: MERVE AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de ÇalıĢma Hayatı, ĠĢsiz, Yükseköğretimli ĠĢsizlik, ĠĢsizlik ve Psikolojik Etkileri, Stres ve Sonuçları, ĠĢsizlik Kaygısı, Kaygı ile Ġlgili Bozukluklar, Working Life in Turkey, Unemployed, Tertiary Education Of Unemployed, Unemployment And The Psychological Effects, Stress And Results, Unemployment Anxiety, Anxiety and Related Disorders
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmanın amacı, halen eğitim süreci devam eden yükseköğretimli gençlerin mezun olduktan sonraki döneme ilişkin işsiz kalma durumlarına yönelik kaygı düzeylerini araştırmaktır. Ayrıca okudukları bölüme yönelik çalışma hayatı algılarını belirlemektir. Bu kapsamda araştırma evreni, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde öğrenim gören İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümüyle sınırlı tutulmuştur. Lisans düzeyindeki tüm sınıflara ve yüksek lisans ders döneminde olan yükseköğretimlilere İşsizlik Kaygısına İlişkin Sosyometrik Sorular Anketi uygulanmıştır. Bu sorular Ersoy-Kart ve Erdost (2008) üniversite öğrencilerinin işsizlik kaygısını belirlemek için kullandığı anketten alınmıştır. Bu anket rastlantısal olarak derse katılım sağlayan öğrencilerden 350 kişiye uygulanmıştır. Anketlerin 295 tanesi analiz yapmak için uygun bulunmuştur. İşsizlik kaygısı beşli likert ölçeğine sahip sosyometrik sorulara verilen cevaplara göre analiz edilmiştir. Bireyin işsizlik kaygısının çeşitli demografik, bireysel ve psikolojik değişkenlere bağlı olarak faklılaşıp faklılaşmadığı test edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 15.0 for Windows paket programı kullanılmıştır. Analiz sonucuna göre yükseköğretimli gençlerde orta derecede bir işsizlik kaygısı ve çalışma hayatı algısı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is, still ongoing process of education of young people, after graduating tertiary education intended for the next period youth unemployment situations are to investigate the anxiety level. In addition, perception of working-life to determine towards the section they read. In this context, research population, studying Economics and Administrative Sciences Faculty of Suleyman Demirel University in the Department of Labour Economics and Industrial Relations is limited. Sociometric Questions Questionnaire are related to unemployment anxiety was administered for all classes in the Bachelor's degree level and course term in Master degree which the tertiary education youth. This questionnaire Ersoy-Kart and Erdost (2008) were obtained from the survey is used to determine the unemployment concerns of university students. This questionnaire was administered by incidentally. to 350 students provide participating in the course. The survey of 295 of them was eligible for analysis. Unemployment Anxiety were analyzed according to the responses to sociometric questions with a five-point Likert Scale. Individuals unemployment concerns of depending on various demographic, individual and psychological variables tested whether different or not. In the analysis of the data obtained was used SPSS 15.0 for Windows software. According to the results of the analysis it is a moderate perception of unemployment concern about youth unemployment and working life in tertiary education.