Turizm sektöründe istihdam yapısı, çalışan sorunları ve çözüm önerileri: Alanya örneği
Employement structure at tourism sector, employee problems and solution offers
  1. Tez No: 453321
  2. Yazar: CEYHAN İDRİSOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm sektörü, turizm işletmesi, istihdam, istihdam sorun düzeyi, sezonluk istihdam, çalışan sorunları, Tourism sector tourism organization, employment, the level of problem of employment, seasonal employment, problems of employees
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma turizm sektöründe istihdam yapısı ve sektör çalışanlarının yaşamış oldukları istihdama yönelik sorun düzeyini ölçerek bu sorunlara neden olan faktörleri belirlemek ve çalışanların istihdam sorun düzeyini en aza indirecek çözüm önerileri bulmak için hazırlanmıştır. Çalışma, Antalya'nın Alanya ilçesindeki turizm işletmelerinde ( otel, motel, apart otel, restoran, kafe vb. ) düşük sezon aylarında rasgele belirlenen 320 turizm çalışanı üzerinde uygulanmıştır. Çalışanlara demografik bilgilere yönelik sorular yöneltilirken istihdam sorun düzeyini ölçmek üzere çalışan sorunlarını belirlemeye yönelik algılarını ölçen 26 soruluk bir ölçek uygulanarak verilen cevaplar SPSS programına girilerek analizler yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; araştırmaya katılan çalışanların istihdam sorun düzeyi orta düzeyde olduğu saptanırken, fazla mesai saatleri ile çalışma saatlerinin düzensizliği, alınan ücretlerin yaşam standartlarını karşılamadığı, sezonluk istihdamın hayatı olumsuz etkilediği ve sosyal güvence düzensizliği sorununun yüksek düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışanların istihdam sorun düzeyi ile eğitim durumları, ihtiyaç duydukları diller ile yabancı dil düzeyi ve sektörde çalışma süreleri arasında anlamlı farklılıklar saptanırken çalışanların istihdam sorun düzeyleri ile aylık gelir ortalamaları, turizm işletmesindeki istihdam şeklinin ne olduğu, cinsiyet yaş ve medeni durum arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Çalışmamızda uygulanan anket formunda çalışan yorumlarına açık olarak yönelttiğimiz çalışan sorunlarına yönelik beklenti ve önerileriniz nelerdir sorusuna aldığımız cevaplar ışığında, nitelikli eleman eksikliği ve yıl boyunca çalışan turizm işletmelerin sayısının artması gerektiği, ihtiyaç halinde izin kullanmada sıkıntı yaşamamak ile düzensiz çalışma saatlerinin önüne geçilerek yaşam kalitesini yükseltecek maaşlar alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the structure of employment and the causing factors of problems by measuring the level of employees' problems about employment and to find solutions to lower the level of employees' problems of employment to minimum in tourism sector.This study is applied on 320 randomly selected tourism employees who work during low-season months in tourism operations (hotel, hostel, apart hotel, cafe, restaurants, etc) located in Antalya's county Alanya. While asking questions to employees about their demogrophic information, a 26-question scale test which measures the perceptions to detect problems of employees is applied to them to determine the level of the problem of employment. The results are entried to SPSS programme and then analyzed. As a result of the research, while the participants' employment problem is detected as medium-level, the problems about extra working hours and the irregularity of working hours , the inadequality of wages for living stardards, the negativity of seasonal employment and the irregularity of social security are at the high-level. A meaningful difference between the level of the problem of employment and educational background, languages that they need and the level of foreign languages is detected while a meaningful difference between the level of the problem of employment and the average monthly income, the type of employment in tourism operations , gender, age and marital status is not found. With the answers of the question“ What are your expectations and suggestions?”in the survey of our study which is open to the comments of employees, deficiency in qualified personnel, the necessity of an incremant in yearlong tourism organizations, the necessity to not the have problems with taking a day off in case of need and a need to organize wage receiving to enhance living standards by preventing irregular working hours are resulted.