Parametrik ve parametrik olmayan çoklu karşılaştırma yöntemlerinin incelenmesi: Türkiye'de bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması örneği
Investigation of parametric and non-parametric multiple comparative methods: Socio-economic development situation organization in Turkey's regions
- Tez No: 453338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çoklu karĢılaĢtırma testleri, Sosyo-ekonomik geliĢmiĢlik, Multiple comparison methods, Socio-economic development
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmada tanımlayıcı istatistikler ve her bir teste ait istatistik anlamlılığı ile analizi ve yorumlanması ayrıntılı olarak incelenmiştir. Duncan testi diğer testlerle kıyaslandığında gruplar arasında daha fazla fark bulurken Tukey ve LSD testleri bunun aksine daha az farklılık ortaya koymuştur. Sonuçlar incelendiğinde Tukey ve LSD testleri diğer testlere göre daha hassas olduğu gözlemlenmiştir. Bundan haraketle bu çoklu karşılaştırma testleri ile grup farklılıkları daha iyi gözlemlenmiştir. Parametrik olmayan çoklu karşılaştırma testleri de grup ortalama farklarını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study descriptive statistics and analysis of the statistical significance of each test were analyzed in detail and interpretation.Duncan test was found more differences between the groups when compared with other tests.Tukey and LSD tests showed less difference to the contrary.Results are analyzed Tukey and LSD tests have been observed to be more sensitive than other tests.This multiple comparison tests and group differences were observed better. Non-parametric multiple comparison test revealed the average difference.