Schopenhauer ve Nietzsche'de istenç kavramının karşılaştırılması
Comparison with Schopenhauer and Nietzsche in terms of the concept of will
  1. Tez No: 453339
  2. Yazar: ŞEYDA MORKOYUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER SOYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İstenç, Güç, Güç İstenci, Özne, Tasarım, Kendinde Şey, Hıristiyanlık, Perspektivizm, Will, Power, Subject, Representation, Thing in Itself, Christianity, Perspectivism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı Schopenhauer ve Nietzsche'nin düşüncelerini istenç kavramı açısından incelemek ve onların felsefelerini aynı kavram bakımından karşılaştırmaktır. Gençliğinde Schopenhauer'ı akıl hocası olarak kabul etmesi sebebiyle, Nietzsche'nin erken dönemlerinde Schopenhauer'ın derin bir etkisinin olması hiç de şaşırtıcı değildir. Ne var ki bu etki, Nietzsche'nin istenç kavramını, basit bir şekilde Schopenhauer'dan aldığı düşüncesini doğurmamalıdır. Bu bakımdan çalışmada öncelikle, Schopenhauer'ın istenç kavramını kullanımı incelenmiştir. Schopenhauer dünyayı tasarım ve istenç olarak, iki ayrı yönden değerlendirmiştir. Bu iki yön birbirine öylesine bağlıdır ki, biri olmadan diğeri anlaşılamaz. Bu sebeple, önce tasarım olarak dünya; daha sonra istenç olarak dünya incelenmiştir. İstenç olarak dünyayı inceleyen 2.2. bölümde, Schopenhauer'ın istenç kavramına yaklaşımı incelenmiş ve onun istenç ile insan arasındaki ilişki konusundaki düşünceleri açıklanmıştır. Daha sonra Nietzsche'nin istenç kavramını anlayışı incelenmiştir. Güç istenci ve perspektivizm öğretisi temelinde ele alınan bu kavramın metafizik bir anlam içermediği; aksine dinamik ve değişken bir yapısının olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bu bölümde, önce istenç kavramının; güç, özne, nedensellik ve kendinde şey kavramlarıyla ilişkileri incelenmiş; daha sonra Nietzsche'nin istenç kavramını anlayışı, güç istenci ve perspektivizm öğretileri bakımından açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, Schopenhauer ve Nietzsche istenç ve onunla ilişkili olan kavramlar açısından karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, öncelikle Schopenhauer'ın Nietzsche'nin erken dönemlerindeki etkileri gösterilmiştir. Daha sonra, iki filozof, istenç kavramı açısından değerlendirilmiş, bunun yanı sıra, istenç kavramının temeli olan ve bu filozofların istenç kavramına bakış açılarının farklılaşmasına neden olan kavramlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine Schopenhauer and Nietzsche's thoughts in terms of the concept of will and to compare their philosophies with regard to the same concept. Because of his acceptance of Schopenhauer as his mentor in his youthness, it's not surprising that, in the early philosophy of Nietzsche, there is a deep influence of Schopenhauer. However, this influence shouldn't be risen the thought that Nietzsche simply took the concept of will from Schopenhauer. In this respect, firstly, Schopenhauer's usage of the concept of will is examined. Schopenhauer interprets the world, in two different aspects, as will and as representation. These two aspects are so strongly related that without the one the other could not be comprehended. For this reason, firstly, the world as representation, and then the world as will are examined. In the chapter 2.2., which elaborates Schopenhauer's approach to the concept of will is examined and his thoughts concerning the relationship between us, humans, and the will is explained. Afterwards, Nietzsche's understanding of the concept of will is examined It is tried to show that the concept of will, which is based on the doctrine of will to power and perspectivism, does not contain a metaphysical meaning, on the contrary, has a dynamic and changable construction. In this chapter, firstly, the relationship between the concept of will and the concepts of power, subject, causality, thing in itself is examined. Afterwards, Nietzsche's understanding of the concept of will with regard to the doctrines of will to power and perspectivism is explained. In the last chapter of the study, Schopenahuer and Nietzsche's thoughts are compared in terms of concept of will and concepts which are related to it. To this aim, firstly, Schopenhauer's influences on the early Nietzsche are indicated. Then, two philosophers are evaluated in terms of will, and, the concepts which comprises the bases of concept of will and which cause the differentation of the views of these philosophers concerning the concept of will are examined.