Otizm spektrum bozukluğu ile ilgili tek denekli araştırma yöntemleriyle desenlenen lisansüstü tezlerin incelenmesi
  1. Tez No: 708744
  2. Yazar: HANDE CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, otizm spektrum bozukluğu, otistik, yaygın gelişimsel bozukluk, özel eğitimde otizm ve erken çocuklukta otizm, Autism, autism spectrum disorder, pervasive developmental disorder, autism in special education and autism in early childhood
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye' de OSB ile ilgili tek-denekli araştırma yöntemleriyle desenlenen lisansüstü tezlerin özelliklerinin betimlenmesidir. YÖK Ulusal Tez veri tabanından anahtar kelimelerin kullanılması sonucunda 426 lisansüstü tez çalışmasına ulaşılmış olup, lisansüstü tez dâhil etme ve dışlama ölçütleri bakımından değerlendirilmiştir. Dâhil etme ölçütleri; YÖK'ün Ulusal Tez veri tabanında tam metin olarak yer alan lisansüstü tez çalışması olması, tek-denekli araştırma yöntemlerinden çoklu başlama düzeyi ya da çoklu yoklama modellerinden biri ile desenlenmiş olması, katılımcılardan en az bir tanesinin OSB tanısına sahip olması olarak belirlenmiştir. Dışlama ölçütleri ise; diğer araştırma yöntemleri ile tasarlanmış olma (örn., betimsel, vaka, grup deneysel araştırma), diğer tek-denekli araştırma desenleriyle tasarlanmış olma (örn., AB modelleri, karşılaştırma modelleri) olarak belirlenmiştir. Dâhil etme ve dışlama ölçütleri sonucunda 2007-2019 yılları arasında yapılmış olan 62 sayıda tez kapsamlı betimsel analiz değerlendirilmesine dâhil edilmiştir. Kapsamlı betimsel analizde çalışmalar, demografik özellikler, yöntemsel özellikler ve sonuçlarına ilişkin olarak 13 parametre açısından değerlendirilmiştir. Bu parametreler her bir çalışma için (a) katılımcı sayısı, cinsiyeti ve yaşı, (b) ortam, (c) uygulamacı, (d) uygulama formatı, (e) araştırma yöntemi, (f) bağımlı değişken, (g) bağımsız değişken, (h) izleme, (ı) genelleme, (i) gözlemciler arası güvenirlik ve uygulama güvenirliği, (j) sosyal geçerlilik, (k) etkililik, (l) bağımsız değişkenin NAC (2009-2015) raporlarında yer alma durumuna bakılmıştır. İncelenen tezler yapıldığı yıl kapsamında, NAC'in var olan bilimsel dayanaklı uygulamalar raporuna göre değerlendirilmiştir. Yapılan incelemeler doğrultusunda NAC (2009-2015) raporlarına göre incelenen tez çalışmalarının 53'ü bilimsel dayanaklı uygulamalar, 8'i, umut vaat eden uygulamalar olup 1'ide bilimsel dayanaklı olmayan uygulamadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is describing the characteristics of the graduate thesis which was designed with a single-subject research methods related to the autism spectrum disorders in Turkey. As a result of using the keywords from the National Thesis database of the Higher Education Institution, 426 graduate thesis studies were reached and the graduate thesis was evaluated in terms of inclusion and exclusion criteria. Inclusion criteria were determined as a graduate thesis study included in the National Thesis database of the Higher Education Institution as a full text, patterned with one of the single-subject research methods with multiple baseline or multiple probe models, and at least one of the participants having a diagnosis of autism spectrum disorders. Exclusion criteria were determined as being designed with other research methods (eg descriptive, case, group experimental research), being designed with other single-subject research designs (eg AB models, comparison models). As a result of the inclusion and exclusion criteria, 62 theses made between 2007 and 2019 were included in the comprehensive descriptive analysis evaluation. In the comprehensive descriptive analysis, studies were evaluated in terms of demographic features, methodological features and results in terms of 13 parameters. These parameters are (a) number, gender and age of participants, (b) environment, (c) practitioner, (d) instruction format, (e) research method, (f) dependent variable, (g) independent variable, (h) follow up, (ı) generalization, (i) inter-observer reliability and treatment reliability, (j) social validity, (k) effectiveness, (l) the status of the independent variable in the NAC (2009-2015) reports. for each study. The examined theses were evaluated according to the evidence based practices report of NAC within the scope of the year they were made. As a result of the analysis, 53 of the thesis studies examined according to the reports of NAC (2009-2015) are evidence based practice, 8 are promising practice and 1 is non-evidence based practice.