Orta öğretim düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin girişimcilik özelliklerinin analizi: Batı Akdeniz bölgesi örneği
Analysis of the enrepreneurship characteristics of secondary vocational tourism school students: The case of Western Mediterranen of Turkey
  1. Tez No: 453366
  2. Yazar: MEHMET ALTINEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Turizm Eğitimi, Girişimcilik, Girişimcilik Özellikleri
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde girişimcilik kavramı toplumsal refahın ve bölgeler arası dengeli kalkınmanın sağlanmasında önemli bir yere sahip olmuştur. Karar alma, yenilik yapma, yaratıcılık ve risk almaya eğilimli olma gibi özellikler taşıyan girişimciler, belirsizlik içeren çevre koşullarında çağdaş uygarlığın ve yaşam kalitesinin gelişmesinde önemli bir görev yüklenmişlerdir. Bireylerin kendi işlerini kurmaktaki istekleri, risk alma eğilimi, amaç ve fırsat odaklı olmaları, cesaret ve azimleri girişimciliğe eğilimlerinde etkili olmaktadır. Türkiye, dünyada girişimcilik potansiyeli ve eğilimi yüksek ülkeler arasında önemli bir imkâna sahiptir. Bu potansiyelin geliştirilmesi büyük ölçüde eğitim sistemimizin niteliğine bağlıdır. Bu çalışmanın amacı; ortaöğretim düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin girişimcilik özelliklerinin incelenmesi, girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi ve demografik özelliklerinin girişimciliğe etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada ayrıca girişimcilik eğilimlerinin oluşmasında ve girişimcilik düzeylerinin belirlenmesinde aile, çevre ve biçimsel eğitimin yanı sıra kişisel özelliklerin etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla turizm eğitimi alan mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerine bir anket uygulaması yapılmış ve sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of entrepreneurship has an important role in ensuring social welfare and balanced development between regions . Decision-making, make improvements , such as features that entrepreneurs tend to be creative and take risks, environmental conditions, including uncertainty of modern civilization and they have an important mission in the development of quality of life. Requests of individuals to start their own business , risk appetite , objectives and opportunities that focus , courage and perseverance are effective in trends in entrepreneurship . Turkey, entrepreneurial potential and is an important trend in the world of high scarcely any countries . the development of this potential depends largely on the quality of our education system. The purpose of this study is investigation of secondary level education in the field of tourism students entrepreneurial characteristics , determining the entrepreneurial orientation and to determine the impact of the demographic characteristics of entrepreneurship . The study also to determine the trend in the development of entrepreneurship and entrepreneurial family level , as well as environmental and personal characteristics of the effect of formal education has been studied. To this end tourism training in vocational and technical high schools were on a survey of students conducted and the results are evaluated. Keywords : Secondary Education , Tourism Education, Entrepreneurship,Entrepreneurship Features.