Otel işletmelerinde aşırı iş yükünün örgütsel bağlılık ilişkisi: Side ve Belek bölgelerinde bir uygulama
The relati̇on of excessive work overload at hotel enterprises in organizational commitment: A sample case from districts of Side and Belek, Antalya-Turkey
  1. Tez No: 453365
  2. Yazar: ZEYNEP GENÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel ĠĢletmeleri, AĢırı ĠĢ Yükü, Örgütsel Bağlılık, Hotel Enterprises, Excessive Work Overload, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsan, günümüzde endüstrileşmiş toplumların vazgeçilmez faktörlerinden biridir. Otel işletmelerinde, hizmet görende hizmet verende insan olması; işletmenin başarıya ulaşması için en önemli gereksinimlerdendir. Bu çalışma da; otel işletmelerinin farklı departmanlarında çalışan iş görenlerin, örgütsel bağlılıklarına ve aşırı iş yükü algılarına yönelik bir araştırılma yapılması amaçlanmıştır. Birinci bölümde; otel işletmeleri kavramsal olarak incelenmiştir. İkinci bölümde, aşırı iş yükü kavramına ve üçüncü bölümde, örgütsel bağlılık kavramına ilişkin tanımlamalara ve açıklamalara yer verilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, anket uygulamasının analizleri ve yorumlamaları ile birlikte sonuçlarına yer verilmiştir. Uygulama; ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya ilinin Side ve Belek bölgelerinde faaliyet göstermekte olan 1. sınıf tatil köyleri ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan işgörenlere yönelik yüz yüze anket tekniği ile gerçekleşmiş ve dördüncü bölümde; analiz sonuçları verilmiştir. Elde edilen bilgilerde, otel işletmelerinde çalışanların aşırı iş yükü algısının görev aldıkları departmanlara göre farklılık gösterdiği ve örgütsel bağlılıklarında çalışan ile işletme arasında ağırlıklı normatif ve devam bağlılığın ön plana çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Human beings are one of the most essential components of today's industrialized societies. Human factors are one of the most significant requirements of hotels for the enterprises to accomplish their targets as those who get and offer the services are human beings. This study has the objective of investigating the organizational commitments and senses of excessive work load of staff working at different departments of hotels. The first section of the study looks at the hotel enterprises conceptually while the second section involves the term of work overload. The third section of the study comprises explanations and definitions regarding organizational commitment. The implementation section of the study involves the analysis and interpretations of the interviews conducted as well as the outcomes of the study. The implementation of the study was conducted with the staff working at 1st class holiday villages and 5 star hotels of Side and Belek districts of Antalya, Turkey via face-to-face interviews. The outcomes of the study suggest that organizational commitments and senses of work overload of staff differ among departments they work at the hotels and that there is a normative and continuous commitment between the enterprises and the staff in their organizational commitments.