Duygusal zekâ ve iş performansı arasındaki ilişkiler: Alanya bölgesindeki beş yıldızlı oteller üzerine bir uygulama
The relationships between emotional intelligence and job performance: A survey on the five star hotels of Alanya province,
- Tez No: 453367
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER AKGÜN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama İşletmeleri Çalışanları, Duygusal Zekâ, İş Performansı, Tourism, Employees of Accommodation Enterprises, Emotional Intelligence, Job Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Son yıllarda çalışma hayatında yaşanan gelişmeler nedeniyle bilişsel zekâdan ziyade duyguların daha çok ön planda olduğu görülmektedir. Özellikle kişilerarası iletişim ve etkileşimin daha yoğun olduğu otel işletmelerinde, duygusal zekâ kavramının önemi ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte bu kavram, otel işletmelerin rekabet ortamında başarıya ulaşmalarında önemli bir rol üstlenmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, çalışanların duygusal zekâ düzeyleri ile iş performansları arasındaki ilişkileri incelemek olarak belirlenmiştir. Çalışma, Alanya bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel yöntemlerle yürütülen bu araştırmada 29 adet otel işletmesine ulaşılmış ve 415 çalışandan anket tekniği ile veri toplanmıştır. Çalışmada uygulanan analizler sonucunda; çalışanların duygusal zekâ düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu belirlenmiş, çalışanların“duyguları anlama ve muhakeme etme”yeteneklerini kişilerarası ilişkilerinde etkin olarak kullandıkları anlaşılmıştır. Çalışanların iş performans düzeyleri incelendiğinde;“görev performansı”ve“bağlamsal performans”ortalamalarının genel olarak yüksek olduğu görülmüştür. Duygusal zekâ ile iş performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik yapılan analiz neticesinde; çalışanların iş performanslarının duygusal zekâ düzeylerine göre istatistiksel açıdan anlamlı ölçüde farklılaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca, çalışanların duygusal zeka ve iş performans düzeylerinin bazı demografik özelliklerine göre anlamlı biçimde farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the improvements in work life in recent years, emotions have been observed to prevail cognitive intelligence. What is more, the conceptual significance of the emotional intelligence comes into existence particularly at hotels where communication and interaction are densely experienced. Furthermore, this concept plays a great role in an employee's reaching the success as it affects his/her performance in a challenging atmosphere of hotel managements. In relation to this, the main reason of the survey has been specified as analysing the relationships between the levels of employees' emotional intelligence and their job performances.The survey has been conducted by means of the participation of the employees working in the five star hotels of Alanya province. In this survey which has been held via quantitative methods, 29 hotel managements have been reached and information has been collected from 415 employees via questionnaire technique. As a result of the analysis during the survey, it has been determined that emotional intelligence levels of employees above average and understood that they make the most of their talents concerning“understanding feelings and reasoning”in their in person relationships. When the job performance level has been studied, the average levels of“task performance”and“contextual performance”have been observed to be generally high. The analysis result for specifying the relationship between emotional intelligence and job performance discovers that the job performances of employees have statistically differentiated to a great and meaningful extent according to their emotional intelligence levels. Besides, it has been specified that the emotional intelligence and job performance levels of employees differentiated to significant extent according to some demographic traits.