Sağlık okuryazarlığı ile öz bakım gücü düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Isparta ili örneği
Analyzing the relationship between health literacy and self-care ability level: The case of Isparta
  1. Tez No: 453376
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER L. ANTALYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Öz Bakım Gücü, Sağlık Eğitimi, Health Literacy, Self Care Ability, Health Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Sağlık okuryazarlığı, bireylerin değişen sağlık politikaları karşısındaki değişime ayak uydurabilme düzeyini etkilerken; öz bakım gücü de bireylerin kendilerine bakabilme ve hastalığın yönetimi hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışma; Isparta ili merkezinde yaşayan bireylerin sağlık okuryazarlığı ve öz bakım düzeyini belirlemek ve sağlık okuryazarlığı ile öz bakım gücü arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda, Isparta ili merkezinde yaşayan bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyini ölçmeye ilişkin Sezer ve Kadıoğlu'nun (2014)“Yetişkinlerde İşlevsel Sağlık Okuryazarlığı”ve öz bakım gücü düzeyini ölçmek için Nahcivan'ın (1993)“Öz Bakım Gücü”ölçeklerinden yararlanılmıştır. Araştırma 18-65 yaş arası, 324'ü kadın ve 296'sı erkek olmak üzere 620 katılımcı üzerinde gerçekleşmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda; sağlık okuryazarlığı ve öz bakım gücü düzeyi arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin yaşı, çocuk sayısı ve meslekleri her iki bağımlı değişkende de etkiliyken, bu bağımsız değişkenlere sağlık okuryazarlığında eğitim, öz bakım gücünde ise cinsiyet eklenmektedir. Ayrıca, alternatif/tamamlayıcı tıbbı kullananların sağlık okuryazarlığı düzeyi daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Health literacy affects on the level of compliance of individuals with changing health policies, while self care agency informs about individuals' self-care ability and disease management. This study is prepared for the purpose of determining the level of self care ability and health literacy of individuals who live in the center of Isparta and measuring the relationship between health literacy and self care ability. In this context,“Functional Health Literacy on Adults”(done scale by Sezer and Kadioglu in 2014) was used to measure the health literacy level of Isparta residents and Nahcivan's“Self Care Ability”scale was used to measure worth of self care ability. This research was conducted among 620 respondents, including 324 women and 296 men in the 18-65 age range. Following the research, it has been determined that there is a positive relationship between health literacy and self care ability. As age, number of children and occupation of individuals are effective on both dependent variables, education in health literacy and gender in self care ability are added to those variables. Moreover, the health literacy level of those who use complementary/alternative medicine is higher.