Gümrük ve Ticaret Bakanlığını ticaret şirketlerini denetim yetkisi ve sonuçları
Audit authority of Ministry of Customs and Trade and its results
- Tez No: 453390
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Bakanlığın Denetim Yetkisi, Denetimin Sonuçları, Ticaret Şirketinin Feshi, Auditing, Audit Power of Auditing of the Ministry, Results of Auditing, Dissolution of Corporation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
“Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Ticaret Şirketlerini Denetim Yetkisi ve Sonuçları”başlıklı tezimizde, genel olarak denetim kavramı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak olan denetimin çeşitli görünüş biçimleri ve bu denetimlerin sonuçları incelenmiştir. Çalışmamız esas itibariyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ekseninde yürütülmüş olmakla beraber, gereğinde 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 1926 tarihli Türk Ticaret Kanunu'na ayrıca değinilmiştir. Bu kapsamda, tezin ilk bölümünde denetimin tarihsel gelişimi açıklandıktan sonra kavram ve kurum olarak hukukumuzdaki yeri ele alınmış, devamında denetim çeşitleri gösterilerek denetimin düzenlenme sebepleri ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, ticaret şirketlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmesi özel olarak açıklanırken, öncelikle ticaret şirketleri tanımlanmış ve özelliklerine değinilmiş, daha sonra çeşitli açılardan Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılan denetimler ve bu denetimlerin yasal dayanakları incelenmiş, bu arada bazı özel durumlara da yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin sonuçları ve bu sonuçlar doğrultusunda Bakanlığın sahip olduğu yetkiler incelenmiş, özellikle Bakanlığın şirket aleyhine fesih davası açabilmesi ve şirketin feshine karar verilebilmesi için gereken şartlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır
Özet (Çeviri)
This thesis,“Audit Authority of Ministry of Customs and Trade and Its Results”, examines the concept of audit in general, auditings which are performed by Ministry of Customs and Trade and its various forms, and results of those auditings. This work analyses this issue in the light of the Turkish Commercial Code No. 6102, however, the Turkish Commercial Code No. 6762 and the Turkish Commercial Code dated 1926 are explained where necessary. In this context, first chapter of the thesis examines auditing in Turkish judical system as a concept and institution and its historical evolution. Following this, the types of auditing and reasons of auditing are analysed. In the second chapter, the auditing of corporations by the Ministry of Customs and Trade is explained, primarily corporations are defined and its feauters are mentioned, following this, auditings performed by the Ministry of Customs and Trade and its legal foundations are analysed, meanwhile some special conditions are involved. In the final chapter, results of auditing performed by the Ministry of Customs and Trade and powers of Ministry in the light of the conclusions reached previously are analysed. The chapter also discusses the conditions for litigation of corporation's dissolution by the Ministry in details.