Üç endemik Rhaponticoides türünün ( R. Aytachii Y. Bağcı, Doğu ve Dinç, R. Iconiensis hub-mor, R. Gokceogluı Çinbilgel, Eren ve Duman) antioksidan, total fenol ve flavonoid miktarlarının belirlenmesi
Determination of antioxidant, total phenol and flavonoiid contents of three endemic rhaponticoides species (R. Aytachii Y. Bağci, Doğu ve Dinç, R. Iconiensis hub-mor, R. Gokçeoglui Çinbilgel, Eren ve Duman)
  1. Tez No: 453448
  2. Yazar: YASHAR AKBAR HAMEED HAMEED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Endemik, Fenolik bileşikler, Flavoniodler, Rhaponticoides, Antioxidant, Endemic, Flavonoid contents, Total Phenol, Rhaponticoides
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin değişik (Konya-Seydişehir, Karaman-Sarıveliler, Antalya-İbradi) Bölgelerinden toplanan üç endemik Rhaponticoides türünün (Rhaponticoides aytachii, Rhaponticoides iconiensis, Rhaponticoides gokceoglui) Antioksidan, Total Fenol ve Flavonoid Miktarlarının Belirlenmesi amacıyla bu tez çalışması yapılmıştır. Antioksidan aktivitenin belirlenmesinde DPPH yöntemi kullanılmıştır, yapılan analizlere göre en yüksek ortalama % DPPH Serbest Radikal Süpürücü etki Rhaponticoides gokceoglui bitkisinde (% 36.52) tespit edilmiştir, bunu azalan sıra ile Rhaponticoides iconiensis (% 26.75) ve Rhaponticoides aytachii (% 12.05) ile izlemiştir. Toplam fenol miktarını tayin etmek için Singleton ve Rossi'nin (1965) modifiye ettiği Folin-Ciocalteau yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre en yüksek ortalama total fenol Rhaponticoides aytachii (26,56 mgGAE/g) bitkisinde tespit edilmişken, bunu azalan sıra ile Rhaponticoides iconiensis (18,70 mgGAE/g) ve Rhaponticoides gokceoglui (16,27 mgGAE/g) ile izlemiştir. Toplam flavonoit miktarını tayin etmek için Woisky ve Salatino'nun (1998) geliştirdiği aluminyum klorur (AlCl3) kolorimetrik yöntemi uygulanmıştır. Yapılan analizlere göre en yüksek ortalama flavonoit miktarları Rhaponticoides iconiensis (11,12 mgKE/g) bitkisinde tespit edilmişken, bunu azalan sıra ile Rhaponticoides aytachii (9,32 mgKE/g) ve Rhaponticoides gokceoglui (6,70 mgKE/g) ile izlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study 3 endemic Rhaponticoides species (Rhaponticoides aytachii, Rhaponticoides iconiensis, Rhaponticoides gokceoglui ) that were collected from different part and regions of Turkey (Konya-Seydişehir, Karaman-Sarıveliler, Antalya-İbradi ) are examined for the purpose of maintaining the amount of Flavonoid, Total phenol and Antioxidant on whole, DPPH procedure is used for determining the Antioxidant activity, as for that the analyzes ; the hightest percentage of DPPH is located at Rhaponticoides gokceoglui with the number of (% 36.52) deueasingly followed by Rhaponticoides iconiensis (% 26.75) and Rhaponticoides aytachii ( % 12.05). Folin-Ciocalteau Technique that has modified by Singleton and Rossi in 1965 is used to specity Total phenol amount, with reference to the analyzes wich were made; The hightest percentage in tems of Total phenol is owned to Rhaponticoides aytachii (26,56 mgGAE/g) and decreasingly followed by Rhaponticoides iconiensis (18,70 mgGAE/g) and Rhaponticoides gokceoglui (16,27 mgGAE/g). Aluminum chloride ( ALC13) colorımetrıc method that was improved by Woisky and Salatino in 1988 is opplied to bring into open the total Flavonoit rate. The highest percentage of Flavonoit is found at Rhaponticoides iconiensis (11,12 mgKE/g) and decreasingly follared by Rhaponticoides aytachii (9,32 mgKE/g) and (6,70 mgKE/g) in Rhaponticoides gokceoglui.