Yapı denetimi uygulamaları ve kalite sorunları, Konya örneği
Building inspection and quality issues, example of Konya
- Tez No: 453468
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN HAMİT OĞUZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: yapı denetimi, denetim, denetim sorunları, kalite, kalite sorunları, building inspection, inspection, inspection issues, quality, quality issues
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yapı denetimi ve kalite sorunları adlı tez çalışması; yapı denetiminin kalitesinin ve yapı kalitesinin denetiminin incelenmesi, sorunların tespiti, belirlenecek olan sorunlara neden olan aksaklıklarının belirlenmesi ve bu aksaklıkların giderilmesine yönelik ortak yürütülebilecek çalışmalar temelli bir tez çalışmasıdır. Birinci kısımda; tez konusunun çıkış noktası olan yapı denetimi sistemindeki gözlemlenen yanlışlıklardan bahsedilmiştir. Gözlemlenen bazı problemlerin tanımı yapılmıştır. Tez çalışması sonunda varılmak istenen amaç açıklanmıştır. Çalışmanın kapsamı belirlenmiştir. İzlenecek olan yöntem aktarılmıştır. Faydalanılan kaynaklar ve özetlerine yer verilmiştir. İkinci kısımda; yapı denetimi konusu işlenmiştir. Yapı denetiminin amaç ve önemi, geçmişten bugüne tarihsel gelişimi ve modern dünyadaki örnekleri incelenmiştir. Yurtdışı örnekleri ile ülkemizdeki sistemin benzerlikleri ve farklılıkları belirtilmiştir. Bu kısımda ayrıca; ülkemizdeki yapı denetimi sisteminin Cumhuriyet tarihinden bugüne varan zaman içerisinde geçirdiği süreçler kronolojik olarak ele alınmıştır. Yasaların çıkartılma sebeplerinden ve verimliliklerinden bahsedilmiştir. 1985 yılında yürürlüğe konulan 3194 sayılı İmar Kanunu, 1999 depremlerinin ardından çıkartılan 595 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve halen yürürlükte olan 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun incelenmiştir. Üçüncü kısımda; kalite kavramı ve mimarlık pratiklerindeki kalite algısından bahsedilmiştir. Bu kısımda ilk olarak kalite kavramı genel olarak ele alınmıştır. Kalite yönetimi sistemleri ve tarihsel gelişim süreçleri genel olarak incelenmiştir. Kalite yönetiminde kullanılan methodlara ve kalite alanında çalışma yapmış olan bazı bilim adamlarının görüşlerine yer verilmiştir. Günümüzde bütün dünyada kabul görmüş olan Toplam Kalite Yönetimi sistemi detaylı olarak incelenmiştir. Bu kısımda ayrıca; mimarlık alanında kalite anlayışı ve yapım süreçlerindeki kalite denetimleri incelenmiştir. Son olarak; endüstriyel üretimlerde uygulanan kalite yönetimi ile yapı üretiminde uygulanan kalite denetimi arasındaki farklar genel olarak ele alınmıştır. Dördüncü kısımda; alan araştırmasına yer verilmiştir. Yapı denetimi sisteminde rolü bulunan kişi ve kuruluşların tespiti yapılmıştır. Bunlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyeler, meslek odaları, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı denetimi firmalarıdır. Bu işlerde çalışan kişilerle yapı denetimi ve yapı kalitesi ile alakalı birebir yapılan mülakatlar sonucu elde edilen veriler analiz edilerek uygun başlıklar altında toplanmıştır. Beşinci kısımda; tez konusu ile alakalı genel bir değerlendirme yapılmıştır. Tez çalışması boyunca edinilen bilgiler ışığında kişisel görüşlere yer verilmiştir. En son olarak ise; alan araştırması sonucu elde edilen veriler sonucunda, farklı meslek dallarının ortak sorunları tespit edilmiştir. Tespit edilen bu aksaklıkların giderilip, denetim kalitesinin ve kalite denetiminin artırılması maksatlı bir öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The dissertation titled 'building inspection and quality issues' aims to study the quality of building inspection and the inspection of building quality, and establish the issues with respect to the same and identify the setbacks that cause the issues thus established and the studies that might be jointly conducted to eliminate such setbacks. The first chapter talks about the erroneous practices identified in the building inspection system which is the starting point of the dissertation. Some of the issues identified are defined herein. The purpose of the dissertation study is presented in this chapter. The scope of the study is identified. The method to be pursued is stated. The sources and abstracts used are provided. The second chapter deals with the issue of building inspection. The purpose and importance of building inspection have been studied in this chapter in line with its historical development and by providing examples from the modern world. The similarities and differences between the practices in abroad and at home are specified. This chapter also addresses the building inspection system in our country in a chronological manner starting from the Revolution of Turkish Republic period to the present day. It talks about the reasons for passing laws in this respect and their efficiency. This chapter also discusses the Zoning Law number 3194, entered into force in 1985, the Decree Law number 595, entered into force in the aftermath of the earthquakes of 1999, and the Law on Building Inspection number 4708 that is still in force. The third chapter discusses the concept of quality and quality perception in architectural practices. This chapter starts by addressing the concept of quality in the general sense. It then studies the quality management systems and historical development processes in the general sense. It presents the methods used in quality management and the opinions of some of the scientists specializing in the field of quality management. The contemporary Total Quality Management system that is widely accepted all over the world is studied in detail. This chapter also discusses the mentality of quality in architecture and the quality inspections carried out during the construction processes. Lastly, this chapter addresses the differences between the quality management applied to the industrial productions and the quality inspection applied to the building construction in the general sense. The fourth chapter covers a field study. It contains the points made by persons and institutions that are influential in the building inspection system. These include the Ministry of Environment and Urban Planning, municipalities, professional chambers, architects, engineers, contractors and building inspection firms. The data obtained as a result of the interviews conducted on the building inspection and building quality issues with the people involved in these works are gathered under suitable headings. The fifth chapter makes a general assessment regarding the dissertation topic. It presents the author's personal views on the subject matter in the light of the information obtained throughout the dissertation study. At the end of the chapter the common issues of different lines of work are identified based on the data obtained as a result of the field study. The chapter is concluded with a recommendation where it is suggested that the setbacks be eliminated and that the inspection quality and quality inspection be improved.