The role of C60 nanoparticle on apoptosis and autophagy in Hmuna Malignant Glioma
Glioma hücre hattında C60 nanopartikülünün apoptozis ve otofajideki rolü
  1. Tez No: 453647
  2. Yazar: ARYAN MAHMOOD FARAJ FARAJ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ALİ AĞCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: C60 fullerene, glioma U373, apoptozis ve otofaji, C60 fullerene, glioma U-373, apoptosis and autophagy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Glioblastoma, kemoterapi ve radyoterapiye karşı yüksek direnç gösterebilen en agresif tipteki astrositom türüdür. Nanopartikül C60 fulleren, güçlü antioksidan ve antikanser aktivitesi göstermektedir. Birçok kemoterapi maddesinin aksine, C60 fulleren yüksek konsantrasyonlarda dahi toksik etki göstermemektedir. Pristine C60 fullerene bir çok biyomedikal uygulama için umut verici bir aday olarak görülmektedir. C60 fulleren'in kanser üzerindeki etkisi kapsamlı bir şekilde incelenmiş olmasına rağmen, glioblastomada, otofaji ve apoptozis arasındaki ilişkideki olası rolü henüz ele alınmamıştır. Glioma hücre hatlarında, otofaji ve apoptoz arasındaki ilişki mekanizması hala tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, insan glioblastoma astrocytoma hücresi üzerinde C60 fulleren'nin p53/Kaspaz-9/Kaspaz-3/p21/PARP ve otofaji yolağı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Glioblastoma U-373 hücreleri, 24 saat süreyle farklı konsantrasyonlarda (0,5, 1 ve 2 μM) C60 fulleren ile tedavi edilmiştir. Hücre proliferasyonu ve canlılığı MTT testi ile belirlenerek, ROS seviyeleri sırasıyla ROS/RNS ve DCFD testi ile ölçülmüştür. p53, Kaspase-9, Kaspase-3, p21, PARP Beclin1 ve LC3 proteinlerinin düzeyleri western blot ile belirlenmiştir. MTT analizinin sonuçları, C60 fullerenin hücre proliferasyonunu ve hücre canlılığını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Tüm dozlar, C60 fulleren ile tedavi edilen U373 hücre hattında ROS ve NO düzeylerini arttırmıştır. Beclin-1'in düzeyi ve LC3-II / LC3-I oranı, C60 fulleren tedavisi ile önemli ölçüde indüklenmiştir. Apoptozisin, regülasyonunun önemli ölçüde artırıldığı gösterilmiştir. C60 fullerene tedavisinin U373 hücre hattında belirgin şekilde ve kaspaz-9/3 ve p53'ün aktivitesini artırdığı ve apoptozisi uyardığı belirlenmiştir. 24 saatlik tedavi süresinin ardından, malign glioma U-373 hücre hattında C60 fulleren'nin p53 bağımlı p21 proteinin ve PARP upregülasyonu sağladığı ve böylece hücre döngüsünün durmasını tetiklediği bulunmuştur. C60 fulleren, doz bağımlı olarak U373 hücrelerinde proliferasyonu yavaşlatmış, apoptozis ve otofajiyi indüklemiştir. Genel olarak bulgularımız suda çözünür C60 fullerenin, p21/PARP,Beclin1/LC3 ve p53/kaspaz-9/kaspaz-3 sinyal yolaklarını indükleyerek U373 hücrelerinde hücre döngüsünün düzenlenmesini, apoptozis ve otofajiyi indüklediğini ve C60 fullerenin glioma kanseri hücrelerindeki etkisine ışık tuttuğunu önermektedir.
Özet (Çeviri)
Glioblastoma is one the most aggressive types of astrocytoma, resistant chemo- and radio-therapy. Nanoparticles C60fullerene are the power antioxidant and demonstrate anticancer activity. In contrast to many chemotherapy agents, this fullerene absolutely non-toxic in wide range of concentrations. Pristine C60 fullerene is a promising candidate for many biomedical applications. Despite the fact that, the effect of C60 fullerene in cancer has been extensively studied, the potential regulation of between autophagy and apoptosis has not been addressed in glioblastoma. Molecular mechanism of crosstalk between autophagy and apoptosis in glioma cell line remain unknown. Therefore, we investigated the effect of C60 fullerene on p53/caspase-9/caspase-3/PARP and autophagy pathway on human glioblastoma astrocytoma cell. Glioblastoma U-373 cells were treated with different concentrations (0.5, 1 and 2 µM) C60 fullerene for 24 hours. Cell proliferation and viability were detected by MTT assay. ROS levels were measured by ROS/RNS and DCFD assay respectively. Changes of p53, Caspase-9, Caspase-3, PARP, p21, Beclin1 and LC3protein expressions were analysed by western blotting .Results of MTT assay showed that C60 fullerene significantly decreased cell proliferation and cell viability. All doses C60 fullerene treatment increased ROS and NO levels in U373 cell line. The expression of Beclin-1 and ratio of LC3-II/LC3-I was significantly induced by treatment of C60 fullerene. We showed that apoptosis was significantly upregulated in U373 stimulated with C60 fullerene induced apoptosis and increased the activity of caspase-9/3 and p53. We found that C60 fullerene induced cell cycle arrest, p53-dependent upregulation of p21 and activated PARP in human malignant glioma U-373 cell line after 24-hour treatment. C60 fullerene inhibited the proliferation and induced apoptosis and autophagy in U373 cells in a dose-dependent manner. Overall, our findings have suggested that water-soluble C60 fullerene induces cell cycle arrest, apoptosis, and autophagy in U373 cells through inducing p21/PARP, Beclin1/LC3 and activating p53/caspase-9/caspase-3 pathway signaling pathways. Our findings shed light on the effect of C60 fullerene in glioma cancer cells.