The effects of common vetch (Vicia sativa L.) and triticale (X triticosecale Wittmack.) mixture rates on hay yield and quality under Bingol conditions
Bingöl koşullarında adi fiğ (Vicia sativa L.) ile tritikalenin (X triticosecale Wittmack.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkileri
- Tez No: 453658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAĞAN KÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Adi fiğ (Vicia sativa L.), tritikale (X Triticosecale Wittmack, karışım, ot verimi, ham protein oranı, Common vetch (Vicia sativa L.), triticale (X Triticosecale Wittmack.), mixture, hay yield, crude protein ratio
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bingöl koşullarında 2016 yılında yürütülen bu çalışmada Adi Fiğ (Vicia sativa L.) ile Tritikalenin (X Triticosecale Wittmack.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkileri incelenmiştir. Çalışmada bitki materyali olarak Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden temin edilen Görkem adi fiğ çeşidi ve GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nden temin edilen Tacettin Bey tritikale çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada; adi fiğde sap uzunluğu, tritikale bitki boyu, yeşil ot verimi, yeşil otta fiğ oranı, kuru ot verimi, kuru otta fiğ oranı, oransal verim toplamı, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül oranı, ADF, NDF, sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi, nisbi yem değeri, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi özellikler incelenmiştir. İncelenen bazı özellikler arasında (magnezyum (P≤0,05), yeşil ot verimi, yeşil otta fiğ oranı, kuru ot verimi, kuru otta fiğ oranı, oransal verim toplamı, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül oranı, ADF, NDF, sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi ve nisbi yem değeri (P≤0,01)) istatistiki olarak önemli farklılıklar saptanmıştır. Araştırma sonucunda; karışımların adi fiğ sap uzunlukları 56,40-61,23 cm, tritikale bitki boyu 77,60-87,73 cm, yeşil ot verimi 769,78-1090,67 kg/da, yeşil otta fiğ oranı %6,51-100,00, kuru ot verimi 290,83-644,24 kg/da, kuru otta fiğ oranı %11,01-100,00, oransal verim toplamı 1,00-1,40, ham protein oranı %6,14-21,20, ham protein verimi 29,97-98,46 kg/da, ham kül oranı %5,75-9,73, ADF %31,20-42,21, NDF %51,99-66,44, sindirilebilir kuru madde %56,20-64,59, kuru madde tüketimi %1,81-2,31, nisbi yem değeri 78,43-114,21, fosfor %0,107-0,167, potasyum %0,642-0,864, kalsiyum %0,68-1,14, magnezyum %0,205-0,322 ve sodyum %0,007-0,032 arasında belirlenmiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre, Bingöl koşullarında en düşük ADF ve NDF oranı ve en yüksek sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi ve nisbi yem değeri bakımından en uygun karışımın %60 fiğ + %40 tritikale karışımı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Conducted under Bingol conditions during the 2016 growing season, this study is aiming to analyze the effect of common vetch (Vicia sativa L.) and triticale (X Triticosecale Wittmack.) mixture ratios on hay yield and quality. Plant materials of the study were Gorkem common vetch variety, obtained from Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Dicle University, and Tacettin Bey Triticale variety, obtained from GAP International Agricultural Research and Training Center. The research has been established as a randomized complete block experimental design with three replications In the study; vetch stem length, triticale plant height, green herbage yield, vetch rate in the green herbage, dry hay yield, vetch rate in the hay, relative yield total, crude protein ratio, crude protein yield, crude ash ratio, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), dry matter digestibility (DMD), dry matter intake (DMI), relative food value (RFV), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg) and sodium (Na) have been analyzed. The results of variance analyses indicated statistically significant differences among some characters (magnesium (P≤0.05), green herbage yield, vetch rate in the green herbage, dry hay yield, vetch rate in the hay, relative yield total, crude protein ratio, crude protein yield, crude ash ratio, ADF, NDF, dry matter digestibility, dry matter intake and relative food value (P≤0.01)). The findings of the study indicated that vetch stem length of the mixtures ranged between 56.40 and 61.23 cm, triticale plant height ranged from 77.60 to 87.73 cm, green herbage yield from 769.78 to 1090.67 kg/da, vetch rate in green herbage from 6.51% to 100.00%, dry hay yield from 290.83 to 644.24 kg/da, vetch rate in hay from 11.01 to 100.00%, relative yield total from 1.00 to 1.40, crude protein ratio from 6.14 to 21.20%, crude protein yield from 29.97 to 98.46 kg/da, crude ash ratio from 5.75 to 9.73%, ADF from 31.20 to 42.21%, NDF from 51.99 to 66.44%, dry matter digestibility (DMD) from 56.20 to 64.59%, dry matter intake (DMI) from 1.81 to 2.31%, relative food value (RFV) from 78.43 to 114.21, phosphorus (P) from 0.107 to 0.167%, potassium (K) from 0.642 to 0.864%, calcium (Ca) from 0.68 to 1.14%, magnesium (Mg) from 0.205 to 0.322% and sodium (Na) values ranged from 0.007 to 0.032%. Based on the findings of this study, we can conclude that a mixture ratio of 60% vetch + 40% triticale may be the best mixture ratio in terms of highest dry matter digestibility, dry matter intake and relative food value and the lowest rates of ADF and NDF for Bingol and other similar ecological regions.