Biyomedikal sektörü rekabet gücü istatistiksel analizi: Türkiye örneği
Statistical analysis for biomedical sector competitiveness power: sample of Turkey
  1. Tez No: 453737
  2. Yazar: ESRA KURUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERKEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomedikal Sektörü Rekabet Gücü, Rekabet gücünü etkileyen faktörler, SPSS, Regresyon Analizi, RCA, RTA, RXA, YSA, Biomedical Sector Competitiveness, Factors affecting competitive power, SPSS, Regression Analysis, RCA, RTA, RXA, Artificial Neural Networks (ANN)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin biyomedikal sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün belirlenmesidir. Günümüzde biyomedikal sektörü alanında kimi ülkeler kendi ürünlerini üretip ihraç ederken kimi ülkeler de ithalat yaparak bu sektörün ürünlerini kullanmakta ve yeni teknolojileri takip etmektedir. Türkiye'nin biyomedikal sektörünün rekabet gücünün hesaplanabilmesi için gerekli ithalat ve ihracat değerleri, Birleşmiş Milletler İstatistik Komitesi“Commodity Trade Statistics Database (COMTRADE)”adlı veri tabanından derlenmiştir. Çalışmada kullanılan veriler, 1996 ve 2014 yılları ile sınırlandırılmıştır. Bu verilere göre; Türkiye, biyomedikal sektöründe net ithalatçı konumundadır. Sektörün rekabet gücü Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi (RCA), Nisbi Ticaret Avantajı Endeksi (RTA), Nisbi İhracat Avantajı Endeksi (RXA), Açıklanmış Rekabet Avantajı Endeksi (RC) vb. endeksler ile hesaplanmıştır. Söz konusu endeksler yardımı ile sektörün uluslararası ticarette rekabet gücü değerlendirilmeye çalışılmış ve rekabet gücünün zayıf olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu endekslere alternatif olarak yapay sinir ağlarında eğitim yapılarak sektörün rekabet gücü tahmini hesaplanmıştır. Ayrıca sektörün rekabet gücünü etkileyen faktörler SPSS programında regresyon analizleri yapılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Türkiye biyomedikal sektörü için yapılan analizlerde Ln RMA değerinin bağımlı değişken olduğu regresyon modelinde Genel Sağlık Harcamaları, GSYİH, Bilimsel Yayın Sayısı; Ln RXA değerinin bağımlı değişken olduğu regresyon modelinde ise Toplam Arge Harcamaları ve Arge Harcaması/GSYİH parametrelerinin anlamlı olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the international competitiveness of the biomedical sector of Turkey. Nowadays, some countries in the field of biomedical sector produce and export their own products while some countries import and use the products of this sector and follow new technologies. The import and export values required to calculate the competitive power of Turkey's biomedical sector were compiled from the data set of the United Nations Statistical Committee“Commodity Trade Statistics Database (COMTRADE)”. The data used in the study are limited to the years 1996 and 2014. According to this; Turkey is a net importer in the biomedical sector. Competitiveness of the sector Competitive Advantage Index (RCA), Relative Trade Advantage Index (RTA), Relative Export Advantage Index (RXA), Explained Competitive Advantage Index (RC) etc. indices. With the help of such indexes, the sector has tried to evaluate the competitive power in international trade and achieved the result that the competition power is weak. As an alternative to these indices, training in artificial neural networks was used to estimate the competitive power of the sector. In addition, the factors affecting the competition power of the sector have been tried to be determined by performing regression analysis in SPSS program. The regression model in which the Ln RMA value is a dependent variable in the analyzes made for the Turkish biomedical sector, includes General Health Expenditures, GDP, Number of Scientific Publications; In the regression model where Ln RXA is the dependent variable, the results of the Total Arge Expenditures and Arge Expenditure/GDP parameters are found to be significant