İstanbulda raylı sistemler ve kentiçi raylı sistemlerde konfor algısı
Rail systems in İstanbul and perception of comfort in central rail systems
  1. Tez No: 453757
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Comfort, Rail Systems, Metro
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Raylı taşıma sistemleri, ulusal ve uluslararası düzeyde kullanım yoğunluğu farklılık gösteren fakat teknolojideki ilerlemelerle kullanım sıklığı ve önem derecesi hızla artan bir ulaşım türüdür. Kentiçi Raylı Sistemler, toplu taşımacılık alanında kendihe has özellikleri nedeniyle diğer ulaşım seçeneklerinden farklı olarak kitle taşımacılığı yapabilmesi, düşük taşıma maliyetleri, yolcuların uzun mesafelere hızlı ulaşabilmeleri, yüksek nüfus yoğunluğuna sahip yerleşim bölgelerinde trafik sıkışıklığından etkilenmemeleri ve sıkışıklığın oluşumuna katkıda bulunmamaları, güvenilirliği ve de teknolojisinin sürekli kendini güncelleyerek ihtiyaçlara cevap verebilme oranının artması ile taşımacılıkta üst sıralara yükselmiştir. Metropollerin yoğunluğu ve lastik tekerlekli ulaşım araçlarının mevcut koşullarda yaşadığı sıkıntılar alternatif seçeneklerin sunulma gerekliliğini ortaya koymuştur. Tramvay ve özellikle Metro'nun son yıllardaki yolcu taşıma kapasitesindeki artışı ve kullanımının yaygınlaşması yeni yatırımları beraberinde getirmiştir. Farklı güzergahlarda yeni açılan hatlar, kesintisiz bir ulaşım hizmeti sunabilmesi amacıyla aktarma noktaları ile birbirlerine bağlanarak farklı ağlar bir anlamda bütünleşmiştir. Konumuz Raylı Sistemlerle ilgili olduğu için İstanbul örneği baz alınarak mevcut kullanımda olan Raylı Sistemlerin kullanım çeşitlilikleri ve buna yönelik bilgiler ana hatlarıyla incelenmiş sonrasında ise konfor içeriği araç ve istasyon bazlı ele alınarak konfor üzerine yapılan anket çalışması ile sonuçlandırılmıştır. Anahtar kelime: Konfor, Raylı Sistemler, Metro
Özet (Çeviri)
Rail transport systems are a type of transport that differs in usage intensity at national and international level but at a rate of increasing frequency and importance with progress in technology. Unlike other transport options, Urban Rail Systems have the advantages of mass transportation, low transportation costs, fast access to long distances by passengers, no traffic congestion in the high population density settlement areas and not contributing to the formation of congestion, reliability and technology It has risen to the top in transportation with an increase in the ability to respond to needs by updating itself. The intensity of the metropolis and the necessity of presenting the alternative options of the tire wheeled vehicles in the present conditions are presented. The increase in the capacity of trams and especially Metro in recent years and the widespread use of these has brought new investments together. The newly opened lines on different routes are connected to each other by means of transfer points so that they can provide uninterrupted transportation services and the different networks are integrated. Since the subject is related to Rail Systems, the usage variety of rail systems which are in use at present based on the Istanbul example and the information related to them are examined. Afterwards, the comfort content has been concluded with the questionnaire study on comfort based on vehicle and station basis.