Minimizing cogging torque in permanent magnet alternators
Sürekli mıknatıslı üreteçlerde vuruntu momentini azaltma
- Tez No: 453773
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Daimi Mıknatıs, Vuruntu Momenti, Rotor, Stator, Sonlu Elemanlar, Permanent Magnet, Cogging Torque, Rotor, Stator, Finite Elements
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Sürekli mıknatıslı üreteçler özellikle rüzgar türbinleri olmak üzere elektrik makinelerinde çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Ancak rotor yüzeyinde bulunan sürekli mıknatıslardan ötürü stator olukları ile etkileşimi sırasında vuruntu momenti oluşmaktadır. Bu sorun bu tip üreteçlerin fonksiyonelliğini olumsuz yönde etkileyen ana problemdir. Bu tezdeki amacımız makinenin geometrik özelliklerini değiştiren teknikleri uygulayarak vuruntu momentini en aza indirmeye çalışmaktır. Bu tezde eğiklik verme, oluk genişliğini değiştirme, boş oluk, mıknatıs kaydırma ve radyal ayak derinliği gibi vuruntu momenti azaltma tekniklerine odaklanılmıştır. Her bir tekniğin vuruntu momentinin genliğine etkisi incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. 4 kutuplu 12 oluklu bir SM makine geometrisi kullanılmış, JMAG yazılımı kullanılarak benzetimi yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. JMAG üzerindeki benzetimde 2B sonlu elemanlar yöntemi kullanılmış ve yüksek doğrulukta sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Permanent magnet alternators have wide usage among electric machines, especially in wind turbine systems. However, due to the presence of permanent magnets surfaced on the rotor side, causing cogging torque when interacting with the stator slots. This drawback is a major problem in this kind of generators that affects negatively its functionality. Our aim in this thesis is to minimize cogging torque by techniques based on modifying the machine's geometry structure. This thesis focuses on different cogging torque reduction techniques and compares their effects on cogging torque peaks. A 4poles 12slots PM machine geometry prototype is used and simulated via JMAG software and the results are compared. 2D finite elements method (FEM) is used in JMAG to simulate the models.