Minimizing makespan in a resource constrained project scheduling problem
Kaynak kısıtlı proje çizelgeleme probleminde proje süresinin minimizasyonu
- Tez No: 53381
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL AKYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Branch and bound, backtracking, heuristics, resource constrained project scheduling. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz KAYNAK KISITLI PROJE ÇİZELGELEME PROBLEMİNDE PROJE SÜRESİNİN MİNİMİZASYONU Yaşar, Yağmur Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doçent Dr. Cemal Akyel Eylül 1996, 86 sayfa Bu çalışma, öncelik ve kaynak kısıtlı proje çizelgelemesinin önemine değinir. Proje süresinin en aza indirilmesi probleminin çözümü için ilgili yazındaki sezgisel algoritmalarla birlikte geri izleyen yaklaşımıyla bir dal sınır algoritması çalışılmıştır. Amaç, bu geri izleyen algoritmanın küçük ölçekli genel inşaat projelerine uygulanabilirliğini göstermektir. Proje süresinin en aza indirilmesi amacıyla çizelgelemeye yardımcı olması için geri izleyen algoritma ve dört sezgisel algoritmanın bilgisayar programlan geHştirilmiştir. Geri izleyen algoritma ve sezgisel algoritmalarla ilgili 486 SX-25 tabanlı kişisel bigisayar için hesaba dayalı deneyim anlatılmıştır. Az sayıda, özellikle 20'den az, aktivitesi olan projeler için optimum çözümün bulunması 10 dakikadan daha fazla sürmemektedir. Bu yüzden aktivite sayısı sözü edilen sınırdan daha fazla olmayan projelerde bilgisayar programlarının kullanımı için sonuçlar umut vericidir. Anahtar Kelimeler Dal sınır, geri izleyen, sezgisel yöntemler, kaynak kısıtlı proje çizelgeleme. rv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINIMIZING MAKESPAN IN A RESOURCE CONSTRAINED PROJECT SCHEDULING PROBLEM Yaşar, Yağmur M.B.A., Department of Management Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cemal Akyel September 1996, 86 pages This thesis poses the significance of precedence and resource constrained project scheduling. A branch and bound algorithm with a backtracking approach is studied for the solution of a makespan minimization problem together with the heuristic algorithms from the related literature. The objective is to show the applicability of the backtracking algorithm for small scale general construction projects. Computer programs are developed to aid scheduling with the backtracking algorithm and four heuristic algorithms for the objective of miriimizing makespan. Computational experience with the backtracking algorithm and four heuristic algorithms used is reported for a 486 SX-25 based PC. For the projects with small number of activities, especially those having less than 20 activities, it takes not more than 10 minutes to find the optimal solution. Therefore the results are promising for using the computer programs for the projects having not more number of activities than the above mentioned limit.