Analysis of ubiquitous learning environment outcomes with partial least squares and structural equation modeling
Çevreleyen öğrenme ortamı çıktılarının kısmi en küçük kareler
- Tez No: 453777
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK KARAHOCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modeli, Bilgisayar Tabanlı İletişim, Teknoloji Kabul Modeli, Çevreleyen Öğrenme Ortamı, Partial Least Squares Structural Equation Modeling, Computer-Based Communication, Technology Acceptance Model, Ubiquitous Learning Environment
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencileri arasında kullanılan çevreleyen öğrenme ortamının teknoloji kabul düzeyini araştırmaktır. Araştırmacılar, öğrencilerin bireysel bakış açıları hakkında birçok bilgiyi toplayarak, daha uygun çevreleyen öğrenme ortamları veya sistemleri geliştirebilirler. Bu doktora tez çalışmasında, Park'ın Teknoloji Kabul Modeline, Bilgisayar Tabanlı İletişim ölçeği eklenerek, çevreleyen öğrenme ortamının, üniversite öğrencileri arasındaki teknoloji kabul düzeyi incelenmiştir. Bu çalışmanın örnek kitlesini, Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesine kayıtlı öğrencilerden; Java Programlama, Mühendislik Etiği, Veri Analizi derslerine kayıtlı, farklı bölümlerden rasgele ve heterojen olarak seçilen 356 öğrenci oluşturmaktadır. Ayrıca, çalışmaya katılan öğrencilerin Bilgi Teknolojileri dersinden de başarılı olması aranmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları, Moodle tabanlı uzaktan öğrenme platformunu kullanan ve e-öğrenme kültürüne sahip öğrencilerdir. Çalışmada veri toplama teknikleri, yapılandırılmamış tartışma, örnekleme, yapılandırılmış öğrenci müzakereleri ve uyarlanmış ölçekler (TAM, CMC) kullanılmıştır. Toplanan veriler, veri doğrulama çalışmasına tabi olmuştur. Kısmi en küçük kareler yöntemi ve yapısal eşitlik modeli ile göstergeler arasındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Çalışmada PLS-SEM yöntemi kullanılmış ve modelin göstergeleri için doğrusal regrasyon ağırlıkları hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the level of technology acceptance for ubiquitous learning among the university students. Ubiquitous learning environment can design more suitable based on the student's learning motivation. In this study, Park's TAM has extended by adding Computer-Based Communication (CMC) scale to investigate students' technology acceptance in the ubiquitous learning environment. 356 students were randomly and heterogeneously selected in different departments of Engineering Faculty of Bahcesehir University (BAU), who registered to the courses of Java Programming, Engineering Ethics, Data Structures. Students who participated in this study have e-learning culture in technology-supported platform which is called Moodle. Also they are successful in Introduction to Information Technologies course as well. With the Data Gathering Techniques, we have examined an observation, unstructured discussion, sampling, student interviews (structured interviews) and adapted scales (TAM and CMC). Collected data has been processed in data validation study. Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) has been used to identifying relationships between indicators. PLS-SEM was used and linear regression weights were computed for indicators of the model.