Katarakt ameliyatı öncesi yapılan el masajının hasta anksiyetesi ve konforuna etkisi
The effect of hand massage before cataract operation on patient anxiety and comfort
  1. Tez No: 453795
  2. Yazar: AYŞE UYAR ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Katarakt ameliyatı, el masajı, anksiyete, hasta konforu, cataract operation, hand massage, anxiety, patient comfort
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Araştırma; katarakt ameliyatı öncesi yapılan el masajının hasta anksiyetesi ve konforuna etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü girişim çalışması olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma örneklemini 2 Şubat 2015- 2 Kasım 2015 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesine katarakt ameliyatı yapılmak için yatan ve çalışma kriterlerine uyan 70 girişim ve 70 kontrol olmak üzere toplam 140 birey oluşturmuştur. Araştırma öncesinde etik kurul onayı ve hastalardan onam alınmıştır. Veriler kişisel bilgi formu, konforu belirlemek için Visual Analog Skala (VAS) ve Spielberg Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ile yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Girişim ve kontrol grubundaki hastaların ameliyat öncesinde hasta odasında Spielberg Durumluk- Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılarak anksiyeteleri ölçülmüştür. Girişim grubundaki hastalara ameliyattan önce 10 dakika süre ile el masajı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki hastalara rutin uygulamalar dışında herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Girişim grubundaki hastaların VAS-konfor, yaşam bulguları ve Spielberg Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ameliyat öncesi hasta odasında, el masajı sonrasında ve ameliyat sonrası hasta odasında, kontrol grubundaki hastaların ise aynı parametreleri ameliyat öncesi hasta odasında, ameliyattan hemen önce ve ameliyat sonrası hasta odasında ölçülerek kayıt edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, Ki kare, Fisher'in kesin ki kare testi, Mann Whitney U testi, Wilcoxon işaretli sıra testi ve Friedman testi kullanılmıştır. Bulgular: Girişim grubundaki hastaların el masajı sonrası VAS-konfor puan ortalaması 3,32,±1,93 iken kontrol grubunun 7,85±1,88 olarak saptanmıştır. Girişim grubundaki hastaların el masajı sonrası Spielberg Durumluk kaygı puan ortalaması 46,26±2,65 iken kontrol grubunda 57,43±3,07 olarak belirlenmiştir. Her iki grubun Spielberg Sürekli kaygı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Girişim grubundaki hastaların kontrol grubuna göre el masajı sonrası oksijen saturasyonu hariç diğer parametre değerlerinde (nabız, solunum, sistolik ve diyastolik kan basıncı) azalma görülmüştür. Sonuçlar: Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda; ameliyat öncesinde uygulanan el masajının hastaların anksiyetesini düşürdüğü, vital bulguları olumlu yönde etkilediği ve hasta konforunu arttırdığı görülmüştür. El masajının katarakt ve lokal anestezi ile yapılacak diğer ameliyatlarda ameliyat öncesi uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: A randomized controlled study was planned and conducted with the aim of determining the effect of hand massage performed before a cataract operation on patients' anxiety and comfort. Materials and Methods: The research sample consisted of 140 individuals, 70 in the intervention group and 70 controls, who were admitted to Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital for a cataract operation between 2 February and 2 November 2015, and who conformed to the criteria. Approval was obtained before the study from the ethics committee and from the patients. Data collection was by face-to-face interview using a personal information form, a Visual Analog Scale (VAS) to determine comfort, and the Spielberg State-Continuous Anxiety Scale. The anxiety of both the intervention and the control groups was measured before the operation in the patient's room using the Spielberg Scale. Patients in the intervention group received ten minutes of hand massage before the operation, while the control group received only routine procedures. VAS-comfort, vital signs and the Spielberg Scale were measured and recorded from the intervention group patients before the operation in the patient's room, after hand massage, and after the operation in the patient's room, and from the control group patients before the operation in the patient's room, immediately before the operation, and after the operation in the patient's room. In analysis of the data, identifying statistics, Chi square, Fisher's exact chi square test, Mann Whitney U test, Wilcoxon signed rank test and Friedman test were used. Findings: The mean score of the intervention group patients after hand massage for VAS-comfort was 3.32±1.93, while that of the control group was 7.85±1.88, and the mean score of the intervention group patients after hand massage for Spielberg State Anxiety was 46.26±2.65, while that of the control group was 57.43±3.07. No significant difference was found between the Spielberg Continuous Anxiety scores of the two groups (p>0.05). In patients in the intervention group, a reduction was seen after hand massage in comparison with the control group in pulse and breathing rates and systolic and diastolic blood pressure, but not in oxygen saturation. Conclusions: It was seen in the results of the study that hand massage applied before the operation lowered patients' anxiety, affected vital signs positively and increased patient comfort. It is recommended that hand massage should be applied before cataract operations, or other operations to be conducted with local anesthesia.