Kemik-patellar tendon-kemik grefti ile yapılan ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda klinik sonuçlarımız
Anterior cruciate ligament reconstruction with bone - patellar tendon - bone graft: clinical results
- Tez No: 453849
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKAY GÖRMELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rüptürü, kemik-patellar tendon-kemik, otogreft, Anterior cruciate ligament rupture, bone-patellar tendon-bone, autogreft
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Spor aktivitelerine katılımdaki artış nedeniyle ön çapraz bağ(ÖÇB) rüptürü sıklığı günümüzde giderek artmaktadır. Biz bu çalışmamızda kliniğimizde ÖÇB rüptürü nedeniyle kemik-patellar tendon-kemik oto grefti ile rekonstrüksiyon yapılan hastaların prospektif takip sonuçlarını sunmayı amaçladık. Materyal ve Methot: Haziran 2014-Aralık 2014 arasında kliniğimizde ÖÇB rüptürü nedeniyle 27 hastaya kemik-patellar tendon-kemik oto grefti ile ÖÇB rekonstrüksiyonu yapıldı.Hastalar en az 2 yıl süre ile takip edildi. Hastalar ameliyat öncesi ve sonrası Lysholm diz fonksiyon skoru, IKDC nesnel değerlendirme skalası ve Tegner aktivite ölçüm skalası formları ile değerlendirildi. Bulgular: Opere edilen tüm hastalar erkekti. Hastaların yaş ortalaması 25.4 (19-35 yaş aralığında)'idi. Ortalama takip süresi 27.9 (24-30 ay aralığında) aydı. Ameliyat sonrası diz skorlarında istatistiksel olarak anlamlı artış mevcuttu. İki hastada cerrahi drenaj gerektiren hematom gelişti. Altı hastada çömelme ile görülen diz önü ağrısı mevcuttu. Sonuç: Sonuç olarak ÖÇB rüptürü olan hastalarda rekonstrüksiyon sonrası diz stabilitesi ve fonksiyonel skorlarda artış oluğu görüldü. K-PT-K otogrefti ile yapılan ön çapraz bağ rekonstrüksiyonda rerüptür ve komplikasyon oranı düşük iken, inkorporasyon ve iyileşme daha hızlı olmaktadır. ,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The prevalence of anterior cruciate ligament (ACL) rupture is increasing due to the increase in participation in sports activities. In this study, we aimed to present prospective follow-up results of patients who were reconstructed with bone-patellar tendon-bone autograft for ACL rupture in our clinic. Materials and Methods: Between June 2014 and December 2014, twenty-seven patients were operated for ACL reconstruction with bone-patellar tendon-bone auto-grafting due to ACL rupture in our clinic. Patients were followed for at least 2 years. Patients were evaluated preoperatively and postoperatively with Lysholm knee function score, IKDC objective score and Tegner activity level scale. Results: All of operated patients were male. The mean age of the patients was 25.4 (range 19-35 years). The mean follow-up time was 27.9 (range 24-30 months). There was a statistically significant increase in postoperative knee scores. Hematoma, requiring surgical drainage, developed in two patients. Six patients had anterior knee pain while kneeling. Conclusion: Patients with ACL rupture showed increased knee stability and functional scores after reconstruction. Anterior cruciate ligament reconstruction with K-PT-K autograft incorporates and heals faster with low rerupture and complication rate.