Erken başlangıçlı skolyozlarda GSP ile opere ettiğimiz hastaların erken dönem cerrahi tedavi sonuçlarımız
- Tez No: 453850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Erken başlangıçlı skolyoz, büyüme çubuğu, growing spine profiller, Early onset scoliosis, growing rods, growing spine profiler
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Büyüyen çubuk sistemleri, erken başlangıç skolyozunun (EBS) tedavisi için son 30 yıldır kullanılmaktadır. Non-füzyon tekniği ile göğüs kafesine ve omurgaya uygulanan yeni geliştirilen bir hibrid çubuk distraksiyon sistemi ile EBS tedavisinin erken dönem sonuçlarını bildiriyoruz. Materyal ve Methot: Alçı ve korse tedavisine dirençli progresif EBS'dan etkilenen toplam 30 hasta, 2012-2016 yılları arasında aydınlatılmış onamları alındıktan sonra kostadan kostaya ve/veya kostadan vertebraya uygulanan GSP(Growıng Spıne Profıler) tekniği ile opere edildi. GSP uzatması spinal büyümeye göre planlandı. Uzatmalar her altı ayda bir yapıldı. Bulgular: İlk cerrahi anındaki ortalama yaş 73,73 ay (26-116 ay aralığında) idi. Ortalama takip süresi 23,33 ay (4-61 ay aralığında). Ortalama koronal Cobb açısı düzeltmesi 29° ± 25° arasında idi. 5 hastada rot kırığı, 5 hasta kosta kırığı ve 3 hastada pedikül vidasının dislokasyonu nedeniyle revizyon gereksinimi doğmuştur. 5 hastada yüzeyel enfeksiyon nedeniyle lokal debridman uygulandı. 3 hastada yara yerinde açılma derin enfeksiyon nedeniyle GSP sistemi çıkarıldı.1 hastada lokal yara nekrozu nedeniyle lokal flep gereksinimi doğdu. Toplam 30 hastanın 4'üne nihai füzyon uygulandı, 26 hastanın uzatmalarına devam edilmektedir. Sonuç: GSP kullanımı (kosta-vertebra ve/veya kosta-kosta) erken başlangıçlı skolyoz cerrahi tedavisinde faydalı ve spinal büyümeye izin veriyor. EBS'un mevcut formdaki kosta-vertebra büyüme çubuğu ile tedavisi, geleneksel tek veya çift büyüyen çubuk sistemleri dikkate alındığında seride yayınlananlara benzer düzeltme ve komplikasyon oranları sağlar.
Özet (Çeviri)
Objective: Growing rod systems have been used for treatment of early onset scoliosis(EOS) in last 30 years. We present short term results of treatment of EOS with newly developed hybrid rod distraction system applied to rib cage and vertebra with non-fusion technique. Materials andMethods: Between 2012 and 2016, 30 patients operated due to EOS, which is resistant for cast and brace treatment, with GSP(Growıng Spıne Profıler) technique applied to rib to rib or/and rib to vertebra. Distraction of GSP planned due to spinal growth rate. Distractions applied each 6 months intervals. Results: Mean age of patients at surgery time was 73,73 months (range of 25-114 months). Mean follow-up duration was 23,33 months (range of 4-61 months). Mean correction of coronal Cobb angle was 29° ± 25°. Revision surgeries were performed because of rib fracture in 5 patients, rod fracture in 5 patients and pedicule screw dislocation in 3 patients. Local debridement was performed in 5 patients due to superficial infection. GSP was removed due to deep infection and wound evantration. One patient required local flap surgery due to local wound necrosis. Final fusion was performed in 4 patient. Distraction treatments are ongoing in remaining 26 patients. Conclusion: GSP(rib to vertebra or/and rib to rib) treatment is effective in treatment of EOS and permits to spinal growth. Treatment of EOS with present form rib to vertebra growing rod, in consideration of publications about traditional single or double growing systems, provides similar correction and complication rates.