Keratokonuslu ve normal bireylerdeki plazma homosistein, vitamin b12 ve folik asit düzeylerinin kıyaslanması
Comparing the plasma homocysteine, vitamin B12 and folic acid levels in keratoconus and normal individuals
- Tez No: 453860
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT ARIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Lizil Oksidaz, Matriks Metalloproteinaz, Homosistein
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
AMAÇ: Keratokonuslu ve normal bireylerdeki plazma homosistein, vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin kıyaslanması. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu prospektif çalışmamıza Ocak 2012 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇÖMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde keratokonus tanısı ile takip edilen 33 hasta (çalışma grubu) ve 47 sağlıklı birey (kontrol grubu) dahil edildi. Çalışma grubuna topografik olarak keratokonus tanısı kesin olanlar, kontrol grubuna topografik olarak normal olan bireyler alındı. Her iki gruptaki bireylere rutin göz muayenesine ek olarak Scheimpflug kamera (Sirius, CSO, İtalya) ile korneal topografik inceleme yapıldı. Sonrasında ise çalışmamıza katılan tüm bireylerden plazma homosistein, vitamin B12 ve folik asit düzeyi ölçümleri için kan alındı. BULGULAR: İki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Çalışma grubunun plazma homosistein değeri ortalama 15,02 ± 8,01 µm/l, kontrol grubunun ise 12,62 ± 8,17 µm/l olarak bulundu. Çalışma ve kontrol grubu arasında plazma homosistein düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken (p=0,012),vitamin B12 ve folik asit düzeyleri açısından ise anlamlı fark saptanmadı (p=0,384 ve p=0,162). Sadece plazma vitamin B12 ve folik asit düzeyleri normal olan her iki gruptaki bireyler arasında yapılan karşılaştırmada yaş, cinsiyet, vitamin B12 ve folik asit açısından fark saptanmazken, plazma homosistein düzeyi açısından anlamlı fark saptandı(p=0,008). SONUÇ: Araştırmalarımıza göre literatürde keratokonuslu bireylerdeki plazma homosistein düzeyini araştıran başka bir çalışma bulunmamaktadır. İlk kez bu çalışmamızda saptanan keratokonuslu bireylerdeki artmış plazma homosistein düzeyinin, homosisteinin bazı biyokimyasal tepkimelerdeki önemli rolü göz önüne alındığında keratokonus patogenezi veya progresyonuna olası katkısı bulunabilmektedir. Ancak bu hipotezimizi destekleyecek daha fazla sayıda bireyin dahil edildiği ve daha kapsamlı olan ek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
AIM: To compare the plasma homocysteine, vitamin B12 and folic acid levels in keratoconus and normal individuals. MATERIAL and METHOD: This prospective study included 33 individuals (study group) monitored for keratoconus diagnosis at Çanakkale Onsekiz Mart University (ÇÖMÜ) Faculty of Medicine Eye Diseases Clinic and 47 healthy individuals (control group) between January 2012 and August 2016. The study group included those with definite topographic keratoconus diagnosis, while the control group consisted of topographically normal individuals. Individuals in both groups had routine eye examination in addition to corneal topographic investigation with a Schiempflug camera (Sirius, CSO, Italy). RESULTS: There was no statistically significant difference between the two groups in terms of age and gender. The study group had mean plasma homocysteine levels of 15.02 ± 8.01 µm/l, while the control group mean was 12.62 ± 8.17 µm/l. While there was a statistically significant difference between the study and control groups in terms of plasma homocysteine levels (p=0.012), there was no significant difference in terms of vitamin B12 and folic acid levels (p=0.384 and p=0.162). Comparison of only individuals with normal plasma vitamin B12 and folic acid levels in both groups found no difference in terms of age, gender, vitamin B12 and folic acid, while there was a significant difference in terms of plasma homocysteine levels (p=0.008). CONCLUSION: According to our research, there is no other study in the literature investigating the plasma homocysteine levels in individuals with keratoconus. When the important role of homocysteine in some biochemical reactions is considered the increased plasma homocysteine levels in keratoconus individuals identified for the first time in this study may contribute to pathogenesis or progression of keratoconus. However, to support this hypothesis, more comprehensive additional studies including more individuals are required. KEY WORDS: Keratoconus, Lysil Oxidase, Matrix Metalloproteinase, Homocysteine