Spor yaralanmalarında sosyal destek
Social support in sport injuries
  1. Tez No: 453967
  2. Yazar: HANDE TÜRKERİ BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEFİSE BULGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Yaralanması, Çocuk Hakları, Stres-Spor Yaralanması Modeli, Sport Injury, Child Rights, Stres-Injury Model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüz spor ortamında spor yaralanmaları önemle üzerinde durulması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle çocukların müsabık olduğu altyapı düzeyinde yaralanmalar ayrı bir boyut kazanmakta, bir çocuğun hem geleceğini hem de fiziksel ve zihinsel sağlığını etkilemektedir. Böyle bakıldığında çocuğun yaralanmayı nasıl deneyimlediği, bu süreçte yeterli sosyal desteğe sahip olup olmadığı, çocuğun çocuk olarak sahip olduğu hakların ne derece ihlal edildiği büyük önem kazanmaktadır. Bu sebeple bu araştırmanın amacı, voleybol branşı altyapısında lisanslı olarak spora devam eden çocukların yaralanmaya giden süreçteki deneyimlerini inceleyerek, sosyal destek ağının bu süreçteki rolünü ortaya koymak ve yaralanma ile sporda çocuk haklarının ihlali arasındaki bağlantıyı göstermektir. Araştırmanın temel yöntemi olarak nitel araştırma tercih edilmiş, araştırma yaklaşımı olarak fenomenolojik yakşalım benimsenmiştir. Araştırma bulgularının analizinde ise yorumlayıcı fenomenolojik analiz kullanışmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; (a) sosyal desteğin sporcular açısından anlamlı ve beklenen bir baş etme mekanizması olduğu ancak yaralanmanın ortaya çıkışına başka faktörler olmaksızın tek başına etki etmediği, (b) voleybol altyapısında spora devam eden çocukların ciddi hak ihlallerine maruz kaldığı ve bu ihlallerin bir bölümünün sosyal destek eksikliğinden bağımsız olarak yaralanma sürecine olumsuz yönde katkı sağladığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sport injuries appear to be an important issue in today's world of sport. Specifically, injuries have different extent in competitive underage levels which could effect on a child's life, physical and mental health. Accordingly, it is important to understand how children experience the injury, whether they have social support in injury processes and what extent of the violation of children rights. Therefore, purposes of this research are to (a) examine the experiences of registered youth volleyball players' injury processes, (b) reveal the role of social support network and (c) point out the connection between injury and violation of children's rights. Qualitative research was preffered as main methodology of this research and phenomenological approach adopted for qualitative inquiry. Interpretive phenomenological anaylsis was used for analyzing the research findings. According to results, (a) social support was found to be meaningful and expected coping mechanism but it has no effect on injury without other factors, (b) youth volleyball players were subjected to serious violation of rights and part of these violations had a negative effect on injury process.