İntravenöz kullanımı olan ve olmayan opiat bağımlısı hastalarda kişilik, mizaç özellikleri ve dürtüsellik düzeyleri
Personality traits, mood properties and impulsivity levels of intravenous and non-intravenous opioid addicted patients
  1. Tez No: 454064
  2. Yazar: ALİ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MURAT KULOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Opiyat Kullanım Bozukluğu, İntravenöz Kullanım, Dürtüsellik, Agresyon, Kişilik, Mizaç, Opioid Use Disorder, Intravenous Usage, Impulsivity, Aggression, Mood, Personality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: İntravenöz kullanımı olan ve olmayan opiyat bağımlısı hastalarda mizaç özellikleri, kişilik özellikleri, dürtüsellik düzeyleri ve klinik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (AMBAUM) yapılmış, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmaya polikliniğe başvuran ve yatarak tedavi olan DSM-5 tanı kriterlerine göre opiyat kullanım bozukluğu tanısı alan 18-40 yaş arası 35 intravenöz kullanımı olan ve 35 intravenöz kullanımı olmayan toplam 70 hasta alındı. Kontrol grubu olarak hasta grubuyla benzer özelliklerde, hiçbir madde kullanım öyküsü olmayan 35 sağlıklı gönüllü kişi alındı. Tüm katılımcılara yüz yüze soru cevap şeklinde araştırmacılar tarafından geliştirilmiş araştırmanın amacına uygun yarı yapılandırılmış Sosyodemografik Veri Formu ile birlikte, Buss Perry Agresyon Ölçeği (BPAÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 (BDÖ), TEMPS-A Mizaç Ölçeği ve SCID-II kişilik envanteri uygulandı. Veriler PASW 20 (SPSS/IBM, Chicago, IL, USA) kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmada opiyat kullanım bozukluğu olan gruplarda; dürtüsellik ve agresyon düzeyi ile antisosyal kişilik bozukluğu oranı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. İntravenöz kullanımı olan ve olmayan opiyat bağımlısı gruplarda dürtüsellik ve agresyon düzeyi, mizaç ve kişilik özellikleri yönünden anlamlı fark bulunmadı. Yine çalışmamızda antisosyal kişilik bozukluğu olan grupta, antisosyal kişilik bozukluğu olmayan gruba göre dürtüsellik ve agresyon düzeyi ile yasal sorunlar ve esrar kullanım oranları anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Sonuç: Dürtüsellik ve agresyon düzeylerinin yüksekliği, antisosyal kişilik bozukluğu gibi özelliklerin opiyat kullanım bozukluğu riskini artırdığı gözlenmiş ancak intravenöz kullanımla bir ilişkisi tespit edilmemiştir. Bu belirtileri görmek, tedavi ve takipte yarattığı sorunları bilmek bağımlılıkla mücadele için çok 69 önemlidir. Ayrıca opiyat kullanım yöntemi sebep ve sonuçları ile ilgili de daha fazla sayıda ve kapsamlı çalışmaya ihtiyaç gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Objektive: Personality traits, mood properties, and impulsivity levels of intravenous and non-intravenous opioid users were investigated in this study. Method: This is a cross sectional descriptive study conducted in Alcohol and Substance Abuse Treatment and Rehabilitation Center, University of Akdeniz. 35 intravenous and 35 non-intravenous opioid users, 70 in and outpatients in total, between the age of 18-40 who were diagnosed as opioid use disorder according to DSM-5 were included in the study. 35 healthy volunteers who have no history of opioid use were also included for the control group. All participants were applied a semi structured Sociodemographic Data Form designed for the study, Buss Perry Aggression Questionnaire (BPAQ), Barratt Impulsiveness Scale (BIS), TEMPS-A Questionnaire and SCID-II Personality Questionnaire via individual consultations. Data were analyzed using PASW 20 (SPSS/IBM, Chicago, IL, USA). Results: Impulsivity and aggression levels and antisocial personality disorder frequency among opioid users were significantly higher compared to healthy controls. There were no difference in impulsivity and aggression levels between intravenous and non-intravenous opioid users. Among the participants who were diagnosed antisocial personality disorder; impulsivity and aggression levels, legal problems and the presence of cannabis use were significantly higher. Discussion: Higher levels of impulsivity and aggression and the diagnosis of antisocial personality disorder were shown to increase opioid use, however these features were not correlated with intravenous opioid use. Determining these factors and knowing the problematic outcomes they cause have a substantial role in the patients treatment program and prognosis. Finally, more studies need to be conducted to further shine a light on this subject. 71