Çocuklarda alerjik rinit ile astım arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of relationship between allergic rhinitis and asthma in children
- Tez No: 454070
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN BİNGÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, deri prick testi, astım, Allergic rhinitis, skin prick test, asthma
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çalışmamızda polikliniğe alerjik rinit semptomları ile başvuran hastalarda, deri prick testi ile alerjen duyarlılığını saptamayı, deri prick testi sonuçlarına göre astım ile alerjik rinit ilişkisini değerlendirmeyi ve alerjik rinite eşlik edebilecek astım, alerjik konjonktivit, geçirilmiş otit, kronik sinüzit, kronik tonsillit, atopik dermatit, adenoid hipertrofi, obstuktif uyku apne sendromu gibi komorbid durum ve komplikasyonları saptamayı amaçladık. Çalışmaya 5-18 yaş arası 72‟si erkek, 48‟i kız toplam 120 hasta dahil edildi. Polikliniğimizde alerjik rinit tanısı alan ve astım açısından anamnezde şüpheli öykü veren hastalar çalışmaya alındı. Bu hastaların vücut kitle indeksi değerleri, yaşadıkları yer (şehir merkezi/kırsal), ailede atopi hikayesi, ev içi sigara dumanına maruziyeti, evcil hayvan besleme öyküsü, kimyasal maddeye maruziyeti, alerjik rinit tedavisi için tedavide alternatif yöntem deneyip denemedikleri ve de alerjik rinite eşlik edebilecek astım, atopik dermatit, alerjik konjonktivit, obstrüktif uyku apne sendromu, geçirilmiş otit, sinüzit, kronik tonsillit, adenoid hipertrofi öyküsü açısından ayrıntılı sorgulandı. Alerjik rinit şiddetine göre hafif veya orta-ağır, semptomların süresine göre intermittan (aralıklı) veya persistan (sürekli) olarak sınıflandırıldı. Hastaların hemogram, total IgE, deri prick testi ve solunum fonksiyon testi sonuçları değerlendirildi. Alerjik rinite eşlik eden komorbid durumlar ve komplikasyonlar değerlendirildiğinde; alerjik rinitle en sık alerjik konjonktivit birlikteliği (%71,7) mevcuttu. Deri prick testi sonuçları incelendiğinde, en sık ev tozu akarlarından Dermatophagoides pteronyssinus ile sensitizasyon saptandı. Deri prick testinde pozitif saptanan alerjenlerle astım görülme insidansı arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Orta-ağır alerjik riniti olanlarda astım görülme insidansı anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,009). Alerjenler ile alerjik rinit şiddeti arasındaki ilişkiyi incelediğimizde, Dermatophagoides pteronyssinus (p=0,011) veya Alternaria (p=0,006) ile sensitize olan hastalarda alerjik rinit şiddetinin orta-ağır derecede seyretme eğiliminde olduğu bulundu. Sonuç olarak, alerjik rinitli vakalarda deri prick testinde pozitif saptanan alerjenlerle astım görülme insidansı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hastaların hangi alerjene duyarlı olduğunun astım gelişimi üzerine etkisi bulunmamaktadır. Fakat orta-ağır alerjik riniti olanlarda astım görülme insidansının anlamlı olarak yüksek bulunması nedeniyle bu hastalar astım yönünden daha ayrıntılı sorgulanmalıdır. Alerjik rinit şikayetleriyle başvuran hastalar, eşlik edebilecek komorbid durum ve komplikasyonlar açısından ayrıntılı değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Assessment of Relationship Between Allergic Rhinitis and Asthma in Children In our study, we aimed to determine whether allergen sensitization in children with allergic rhinitis have an effect on asthma development, comorbid conditions (allergic conjunctivitis, atopic dermatitis) and complications such as otitis, chronic sinusitis, chronic tonsillitis, adenoid hypertrophy, obstructive sleep apnea syndrome. A total of 120 patients between 5 to 18 years of age were included, 72 patients were male and 48 patients were female. Patients with diagnosis of allergic rhinitis and with symptoms of asthma were included. Patients were assessed for body mass index, residence (urban/rural), family history for atopy, exposure to cigarette smoke, history of pets, exposure to chemicals, previous alternative treatment experiences, comorbid conditions like allergic conjunctivitis, atopic dermatitis and complications such as otitis, chronic sinusitis, chronic tonsillitis, adenoid hypertrophy, obstructive sleep apnea syndrome. Patients were classified as mild, moderate or severe allergic rhinitis based on severity and intermittent and persistent according to their symptom frequency. Complete blood count, blood eosinophils, total IgE, skin prick test and spirometer results were evaluated. Allergic conjunctivitis was the most common comorbid condition to allergic rhinitis (71,7%). Dermatophagoides pteronyssinus hypersensitivity was the most common skin prick test result. No significant correlation was seen between allergen hypersensitivity and asthma incidence. In patients with moderate to severe allergic rhinitis, asthma incidence was significantly higher than mild allergic rhinitis (p=0,009). Allergic rhinitis was more severe in patients who have hypersensitivity to Dermatophagoides pteronyssinus (p=0,011) or Alternaria (p=0,006). In conclusion, we did not show any significant relationship between allergen hypersensitivity and incidence of asthma in children with allergic rhinitis. Hypersensitivity to different allergens have no effect on asthma development. However, patients with moderate to severe allergic rhinitis should be further tested for asthma since incidence of asthma is significantly higher in these patients. Patients admitting with allergic rhinitis should be further evaluated for other comorbid conditions and complications.