Bölgesel kalkınmada turizmin rolü: Mardin örneği
The role of tourism in regional development: The case of Marrdin
  1. Tez No: 454204
  2. Yazar: AHMET BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Ekonomik kalkınmada Turizm, Şehir Turizmi, Sustainable Tourism, Economic Development, Tourism, City Tourism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de bölgeler arası ekonomik dengesizlik sürekli olarak büyüyen ancak henüz çözülemeyen bir sorun haline gelmiştir. Hemen her dönemde bu farklılığı ortadan kaldırmak için kalkınma planları yapılmış ve bir kısım tedbirler alınmış olsa da yeterince etkili olamamıştır. Son yıllarda teknolojik gelişmeler ve artan seyahat imkânları insan hareketliliğini ve dolayısıyla turizmi çekici hale getirmiştir. Turizmde meydana gelen bu hareketlilik aynı zamanda ekonomik hareketliliği de beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, Mardin ilindeki turizmin gelişimi ildeki ekonomik faaliyetleri nasıl etkilediği ve bunun bölge ekonomisine nasıl yansıdığı araştırılmıştır. Bu bağlamda Mardin'de tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen turizm sertifikalı otel yöneticilerinin bu konudaki görüşlerini belirlemek amacıyla 119 yöneticiye anket uygulanmıştır. Yöneticiler Mardin ilindeki turizmin gelişmesi direk olarak istihdamı etkilediği ve yoğun sezonlarda çevre illerden bile işgücüne ihtiyaç duyulduğu konusunda olumlu görüş bildirmişlerdir. Turizmin azalması durumunda ise hem Mardin ilinde hem de çevre illerde diğer bütün ekonomik sektörlerin olumsuz etkilendiği görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Mardin'in dil, kültür ve inanç turizmin ekonomik kalkınmasındaki önemini ortaya koymaktır. Turizmin gelişmesi için özellikle Mardin'in tarihi ve kültürel zenginliğinin daha çok tanıtılması gerekir. .
Özet (Çeviri)
Economic imbalances between regions in our country as well as in worldwide countries have become ever-growing a problem but cannot be solved yet. In order to eliminate these differences developments plans have been made in each period and a number of measures were taken, though it has not been sufficiently effective. In recent years, technological developments and increased travel opportunities arising have made human mobility and tourism attractive. This activity occurred in tourism has also brought economic mobility with itself. In this study, the development of tourism in Mardin, how it affected economic activities in the province and how it is reflected in the region's economy have been investigated. In this context, to determine the views of the managers of the tourism certified hotels in Mardin selected with random sampling method, A questionnaire was applied to 119 executives. Managers have reported a positive opinion on the topic that development of tourism in Mardin affects employment directly and even Mardin the need for the labour force from neighbouring provinces in peak season In case of reduction in tourism, It is seen that all other economic sectors in both neighbouring provinces and Mardin province has negatively affected. The purpose of this study is to demonstrate the importance of Mardin's language, culture and faith tourism in economic development Especially Mardin's history and cultural wealth needs more introductions for the development of tourism.