Turizm destinasyonlarının evrimi ve patika bağımlılığı dinamiklerinin evrimsel ekonomik coğrafya perspektifinden incelenmesi: Kapadokya örneği
Examining the evolution of tourism destinations and path dependence dynamics from the perspective of evolutionary economic geography: The case of Cappadocia
- Tez No: 989115
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ YAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Coğrafya, Şehircilik ve Bölge Planlama, Economics, Geography, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Coğrafya, Evrimsel Ekonomik Coğrafya, Dinamik Patika Bağımlılığı Modeli, Patika Yaratımı, Faillik, Kurum, Turizm Coğrafyası, Turizm Destinasyonu, Kapadokya, Periferi Bölge, Economic Geography, Evolutionary Economic Geography, Dynamic Path Dependency Model, Path Creation, Agency, Institutions, Tourism Geography, Tourism Destination Cappadocia, Peripheral Region
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma periferi bölgelerdeki turizm patikalarının yaratımı ve gelişim sürecini Evrimsel Ekonomik Coğrafya çerçevesinden ele almaktadır. Evrimsel Ekonomik Coğrafya yaklaşımını turizm çalışmalarında işe koşmak ve böylece iki alanı birbirine yaklaştırmak çalışmanın temel amacıdır. Bu bağlamda çalışma, Brouder ve Eriksson'un (2013a), Evrimsel Ekonomik Coğrafyayı turizm çalışmalarında işe koşma çağrılarına Türkiye bağlamından cevap vermektedir. Turizm destinasyonlarının gelişimi, turizm çalışmaları içinde her zaman ilgi çeken bir konu olmuş ve Butler'in Turizm Alanları Yaşam Döngüsü Modeli (TAYD) gibi turizm çalışmalarında literatüründe çığır açıcı modeller ortaya koyulmuştur. Öte yandan Evrimsel Ekonomik Coğrafya'nın (EEG) ekonomik coğrafya içindeki hızlı yükselişi, turizm yerlerinin evriminde, TAYD modellerinin ötesine geçecek yeni yaklaşımların ortaya çıkmasına olanak tanırken, 2010 sonrası turizm çalışmalarında EEC perspektifinin kullanıma dönük çağrılar gelmiştir (Brouder ve Eriksson, 2013a). Bu bağlamda evrimsel turizm çalışmaları perspektifinde son 10 yılda çok sayıda çalışma ortaya koyulmuştur. Bununla birlikte yapılan çalışmalar genellikle küresel kuzeydeki turizm yerlerine odaklanmış küresel güneydeki turizm alanları fazlaca çalışılmamıştır. Ayrıca yapılan çalışmalar genelde büyük ölçekli kitle turizminin hakim olduğu kıyı destinasyonlarını ele almış, turizm ürünleri ve dinamikleri daha farklı olan kültür turizmine dönük çalışmalar genellikle göz ardı edilmiştir. Bu eleştiriler bağlamında bu çalışma, Martin'in (2010) Dinamik Patika Bağımlılığı Modeli'ni kullanarak Kapadokya Bölgesi'ndeki turizm patikasının nasıl ortaya çıktığı ve geliştiğini, bölgesel varlıklar, kritik olaylar, tarihsel süreçte açığa çıkan faillikler ve varlık dönüşümüne odaklanarak incelemeye çalışmıştır. Kapadokya Bölgesi periferi bir bölgede yer almasına rağmen, son 60 yıllık süreçte ortaya çıkan turizm faaliyetleri önemli ölçüde büyüme ve gelişme göstermiş ve bölge bugün Türkiye'nin en büyük kültür turizmi destinasyonu haline gelmiştir. Dolayısıyla periferi bölge koşulları göz önüne alındığında Kapadokya Turizm Destinasyonu'nun başarısı istisnai bir örnek durumundadır. Yöntemsel olarak değerlendirildiğinde çalışma nitel araştırma geleneğinde durum çalışması desenini takip etmektedir. Çalışmanın verileri, raporlar ve belgeler gibi doküman analizlerine, resmi istatistikler gibi ikincil verilere ve temel olarak da firma ve firma dışı bölgesel aktörlerle yüz yüze yapılan 37 derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Görüşme verileri toplandıktan sonra öncelikle deşifre edilmiş daha sonra oluşturan kavram (kod) listesi çerçevesinde Maxqda nitel veri analizi programı aracılığıyla betimsel ve ilişkisel analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulgular bölümü Maxqda programında analiz edilen veriler temelinde oluşturulmuş ve bulgular bölümünde analiz sonucu ortaya çıkan kavram haritaları kullanılmıştır. Bu çerçevede çalışmanın temel bulgusu bulunmaktadır. İlk olarak Kapadokya turizm patikasının, 1957 yılı öncesi ön oluşum aşaması, 1957-1982 arası patika yaratımı, 1983-2001 arası patika gelişimi ve 2002 yılı sonrası patika yükseltme olarak dört farklı dönemde ele alınabileceği değerlendirilmiştir. İkinci olarak patika turizm patikasının yaratımında doğal varlıklar ve kurumsal varlıkların olanak tanıyıcı rolü son derece önemli olmuştur. Üçüncü olarak turizm patikasının yaratımında ve gelişiminde bölge dışından gelen küresel ve ulusal otel zincircileri ve bireysel girişimciler yenilikçi faillik olarak kilit rol oynamıştır. Dördüncü olarak ulusal ölçekte devlet failliği yenilikçi girişimci ve kurumsal girişimci olarak önemli rol oynarken yerel ölçekteki yerel liderlik failliği ulusal politikalardaki değişimlere göre yerel ölçekteki aktörleri hizalandırarak, ulusal ölçekteki devlet failliğinin rolünü belirginleştirmiştir. Beşinci olarak kurumsal bağlamın ve endüstrinin birlikte evrimi, kurumsal değişim sürecini sağlayarak patikanın gelişimine katkı sağlamıştır. Altıncı olarak daha alt ölçeklerde varlıklar, kurumlar ve faillik evrimsel dinamiklerin farklılaştığı ve bu farklılaşmanın beraberinde bazı alt bölgelerde turizm patikasının gelişimine olanak sağlarken, diğerlerinde kısıtladığı ortaya koyulmuştur. Yedinci olarak bölgenin günümüzde durağanlaşma emareleri göstermeye başladığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede politika önerisi olarak bölgedeki turizm ürünlerini çeşitlendirecek ve böylece bölgeyi durağanlıktan kurtaracak mevcut girişimcilik nüvelerinin desteklenmesi ve harekete geçirilmesi önerilmektedir. Ayrıca yine bölgeyi durağanlıktan kurtarmak adına ürün portföyünü çeşitlendirmesini sağlayacak ve bölgesel kalkınma sürecine daha fazla katkı yapacak bölgedeki turizm patikasıyla diğer patikalar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi önerilmektedir. Dolayısıyla çalışmanın pratikteki temel sonucu, örnek olay çalışmasının sonuçları üzerinden politika yapıcılar yararlanacağı mekana dayalı politika önerileri getirmektir. Çalışmanın teorik anlamdaki sonucunda ise TAYD ve türevi modellere kıyasla EEC perspektifinden turizm alanlarında değişim arkasındaki nedensel mekanizmalara evrimsel bir perspektifte bakma olanağının Kapadokya örneği üzerinden kanıtlanmış olmasıdır. Bu bağlamda tez çalışması sadece turizm coğrafyasına değil aynı zamanda ekonomik coğrafya ve bölgesel kalkınma kuramına da önemli bir katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the creation and development process of tourism paths in peripheral regions within the framework of Evolutionary Economic Geography (EEG). The main objective of the study is to apply the EEG approach to tourism studies, thereby bridging these two fields. In this context, the study responds to Brouder and Eriksson's (2013a) call for applying EEG into tourism studies, with a focus on the Türkiye context. The evolution of tourism destinations has always been a significant issue in tourism studies, and seminals models such as Butler's Tourism Area Life Cycle (TALC) have put forward in the literatüre of tourism studies. On the other hand, the rapid rise of Evolutionary Economic Geography (EEG) in economic geography has enabled the emergence of new approaches that go beyond TALC models in the evolution of tourism places, and there have been calls for the use of the EEG perspectives in tourism studies after 2010 (Brouder and Eriksson, 2013a). In this context, numerous studies have been conducted in the Evolutionary Tourism Geography perspective over the last decade. While these studies have predominantly focused on tourism places in the Global North, tourism areas in the Global South have limited attention in the studies. In addition, these studies have generally addressed coastal destinations where large-scale mass tourism dominates, but the studies on cultural tourism, which has different tourism products and dynamics, have generally been neglected. In this regard, using the EEG framework and Martin's (2010) Dynamic Path Dependency Model, this study aims to examine how the cultural tourism path in the Cappadocia, emerged and evolved, focusing on regional assets, critical events, asset modification, and agency. Although the Cappadocia region is located in a peripheral area, the tourism activities that emerged over the past 60 years have shown significant growth and development, and today the region has become Turkey's largest cultural tourism destination. Therefore, considering the conditions of a peripheral region, the success of the Cappadocia Tourism Destination is an exceptional case. Methodologically, the study follows the case study design within the tradition of qualitative research. The data are based on document analyses such as reports and documents as well as secondary data such as official statistics, and primarily on 37 in-depth face-to-face interviews with firm and non-firm actors. After the interview data were obtained, they were first transcribed and then analyzed using Maxqda qualitative data analysis software in a descriptive and relational manner, within the framework of a coding list that was created. The findings of the research was formed based on the data analyzed in Maxqda. Also the concept maps that prepored from the analysis were used in the findings chapter. In this context, the study presents seven key arguments. First, it suggests that Cappadocia tourism path can be analyzed and contextualized temporally in four distinct periods: Preformation phase before 1957, path creation from 1957 to 1982, path development from 1983 to 2001, and path upgrading after 2002. Second, it highlights the enabling role of natural and institutional assets in the creation phase of the tourism path. Third, it identifies that global and national hotel chains and groups, as well as individual entrepreneurs who come from outside of the the region played a key role as innovative entrepreneurship in the creation and development phase of the tourism path. Fourth, while at the national-scale, the state agency played an important role as an innovative entrepreneurship and institutional entrepreneurship, place-based leadership at the local scale has clarified the role of state agency at the national scale by aligning the local actors and stakeholders according to changes in national policies. Fifth, the co-evolution of the institutional context and the industry contributed to the development of the path by enabling the institutional changes. Sixth, it reveals that at lower scales, the evolution of assets, institutions, and agency dynamics varied, and this differentiation enables emerge and development of the tourism paths in some sub-scale regions, while restricting it in others. Seventh, it has been identified that signs of stagnation have started to emerge in the region. In this context as a policy implication, it is suggested to mobilize and support the existing entrepreneurial initiatives that have the potential to diversify the tourism products in the region, thereby saving the region from stagnation. Furthermore, it is recommended that the inter path relations between the tourism path and other paths in the region should be strengthened which will facilitate the diversification of the product portfolio, thereby contributing further to the regional development and supporting to overcome stagnation in the region. Therefore, the key practical outcome of the study is to propose place-based policy recommendations, which policymakers can derive from the results of the case study. On the other hand, the theoretical outcome of the study that through the case of Cappadocia, it has proven that Evolutionary Economic Geography perspective, provide an opportunity to analyse the causal mechanisms behind the evolution in tourism place compared to TALC and derivative models. In this context, the thesis makes a significant contribution not only to tourism geography but also to economic geography and regional development in theory.