Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarında gizli tanıklık
Witness anonymity in European Court of Human Right and Constitutional Court decisions
  1. Tez No: 454290
  2. Yazar: ELİF ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tanık Koruma, Gizli Tanık, Adil Yargılanma, Witness Protection, Anonymous Witness, Fair Hearing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Ceza muhakemesinde maddi gerçeğe ulaşmak amacıyla muhakemeye katılan tanıkların gerek kendisi gerekse yakınlarının yaşamı, vücut bütünlüğü, özgürlüğü veya malvarlığına yönelik bir tehlike ile karşı karşıya kalması, bilhassa organize suçla mücadele kapsamında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durumu önlemek ve tanıkların etkin bir şekilde ceza muhakemesine katılmalarını sağlamak amacıyla bu kişilerin korunması zorunluluğu doğmuştur. Bu zorunluluk karşısında klasik ceza muhakemesi tedbirleri yetersiz kalmış ve söz konusu ihtiyacı yeterince karşılayamamıştır. Bu durum üzerine, gizli tanıklık adı verilen yeni muhakeme tedbirleri ortaya çıkmıştır. Gizli tanıklığın gerek başvuru koşulları, gerek uygulanması gerekse gizli tanık beyanının delil olarak değerlendirilmesine ilişkin mahkeme kararları çerçevesinde adil yargılanma hakkına getirdiği sınırlamaların ortaya konularak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tanıkların kim olduklarının muhakeme sürecinde kamuoyu ve savunma makamından gizlenmesine yönelik bu yeni tedbirler, diğer bir deyişle gizli tanıklık tedbiri, istisnai bir düzenleme olup, ceza muhakemesinin temel ilkeleri ve yargılamanın adilliği üzerinde doğrudan etki doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
In criminal procedure it is often the case that witnesses face to danger to their life, integrity, freedom and property within fight against organized crimes on material truth. The necessity of protecting these people was arised to prevent that case and ensure witnesses effectively participate in criminal procedure. Under these circumstances the classic criminal procedure measures failed to satisfy and can not answer the purpose. Therefore, new trial measures named as anonymous witness are ensued. It is therefore aimed to analyse the restrictions on the right to a fair trial in terms of the application, methods of application of witness anonymity and also the evaluation of the statement obtained from the anonymous witness within the framework court decisions. Exceptions brought by these measures to the method of hearing of the witnesses in criminal procedure have direct influence on the principles of evidence and on the right to a fair trial.