Yetişkinlerin stres düzeyleri ve stresle baş etme yolları ile sergilenen dikkat eksikliği belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examination of the relationship between stress, stress coping strategies and attention deficit symptoms
  1. Tez No: 454369
  2. Yazar: YAĞMUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU YAZGAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan stres, stresle baş etme yöntemleri, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, Perceived stress, stress coping strategies, attention deficit hyperactivity disorder
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
tezin hazırlanmasındaki amaç, yetişkinlerde stres ve stresle baş etme yöntemleri ile dikkay eksikliği hiperaktivite belirtileri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Adalet, Çocuk Gelişimi, Grafik Tasarımı, İnşaat Teknolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Lojistik bölümlerine devam eden 221 öğrenciden elde edilen bilgilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri, stres düzeylerine bağlı olaarak değişmektedir. Fakat dikkat eksikliği hiperaktivite belirtileri ile stresle baş etme yöntemleri arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the relationship between stress, stress coping strategies and attention deficit hyperactivity disorder symptoms among adults. Research was conducted with 221 students from Toros University Vocational High School; Justice, Child Development, Graphic Design, Construction Technology, Occupational Health and Safety and Logistics departments. According to research findings, the indication of attention deficit hyperactivity disorder of students varies depending on stress levels. However, there was no correlation between ADHD symptoms and stress coping strategies.