Alkol kullanım bozukluğu olan ve olmayan bireylerde psikolojik dayanıklılık ve baş etme becerilerinin karşılaştırmalı incelenmesi
Comparative investigation of psychological resistance and coping skills in individuals with and without alcohol use disorders
- Tez No: 622851
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alkol Kullanım Bozukluğu, Psikolojik Dayanıklılık, Baş Etme Becerileri, Alcohol consumption, psychological resilience
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş:Alkol kullanımı konusunda kişinin sosyal bir ortamda kullanmak için az miktarda alkol alması sosyal içicilik, aile ve iş yaşantısını olumsuz etkileyecek düzeyde alkol alması ancak bağımlılık olmaması kötüye kullanım, kötüye kullanıma ek olarak içme davranışlarını kontrol etmekte yeterli olamaması bağımlılık olarak tanımlanmıştır. Psikolojik dayanıklılık kavramı, bireyin ağır risk durumları ile karşı karşıya gelmiş olmasına rağmen başarılı şekilde toparlanabilmesi ve bu risk durumlarından en hafif etkilenme ile kısa süre içerisinde önceki haline dönebilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bireyler yaşadığı stresli olaylar karşısında bir takım başa çıkma tutumlarını kullanarak yaşanılan stresin etkilerini azaltmak ya da yok etmek isterler.“Başa çıkma”, bireylerin stres karşısında meydana gelen durumlara katlanma maksadıyla uyguladığı bilişsel, duygusal ve davranışsal tepkilerdir. Bu çalışmada bu değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Amaç:Bu çalışmanın amacı alkol kullanım bozukluğu olan ve olmayan yetişkin bireylerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile baş etme becerilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bununla beraber çalışmaya katılan bireylerin sosyo-demografik özellikleri ile çalışma değişkenleri olan alkol kullanım bozukluğu, psikolojik dayanıklılık ve baş etme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmanın evrenin 2019 yılında Van ilinde yaşamını sürdüren yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2019 yılın Van İlinde yaşamını sürdüren ve alkol kullanım bozukluğu olan ve olmayan 300 yetişkin katılımcı oluşturmaktadır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak alkol kullanım bozukluğunu saptamak için Yetişkinler İçin Alkol Kullanım Bozukluğunu Saptama Ölçeği, psikolojik dayanıklılık düzeyini belirlemek için Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, baş etme becerilerini ölçmek için Baş Etme Yolları Ölçeği ve kişisel verileri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Kişisel Bilgi Formu Kullanılmıştır. Bulgular: Alkol Kullanım Bozukluğunu Saptama Ölçeği ile Baş Etme Yolları Ölçeğiarasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla yapılan Peaarson Korelasyon analizi sonucunda;Planlı Problem Çözme toplam puanı ile Alkol Kullanım Bozukluğu puanı arasında orta düzeyde ve negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Kendini Saklama toplam puanı ile Alkol Kullanım Bozukluğu puanı arasında yüksek düzeyde ve pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadercilik toplam puanı ile Alkol Kullanım Bozukluğu puanı arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Batıl İnançlar toplam puanı ile Alkol Kullanım Bozukluğu puanı arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.Araştırma sonucunda elde edilen tüm bulgular tartışma yorum bölümünde ilgili literatür ışığında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Alcohol consumption is defined as having a small amount of alcohol to use in a social environment, drinking alcohol at a level that negatively affects social drinking, family and work life, but not being addicted to abuse, not being able to control drinking behaviors in addition to abuse. The concept of psychological resilience is defined as the ability of an individual to recover successfully even if he / she is faced with severe risk conditions and to return to the previous state with the slightest effect from these risk conditions. Individuals want to reduce or eliminate the effects of stress by using some coping attitudes in the face of stressful events. "Coping dir is the cognitive, emotional and behavioral responses of individuals to endure situations that occur in the face of stress. In this study, the relationship between these variables was examined. Objective: The aim of this study was to investigate the coping skills and coping skills of adults with and without alcohol use disorder. In addition, it was aimed to investigate the relationship between socio-demographic characteristics of the participants and alcohol use disorder, psychological endurance and coping skills. Method: This study consists of adult individuals living in Van in 2019. The sample of the study consisted of 300 adult participants living in Van Province of 2019 with and without alcohol use disorder. In this study, as a means of data collection, Alcohol Use Disorder Detection Scale for Adults was used to detect alcohol use disorder, Psychological Resistance Scale for Adults was used to determine psychological endurance level, Coping Ways Scale to measure coping skills and Personal Information prepared by the researcher to determine personal data. Form Used. Results: As a result of Peaarson Correlation analysis, which was conducted to measure the relationship between Alcohol Use Disorder Detection Scale and Coping Ways Scale, a moderate and negative significant relationship was found between the planned Problem Solving total score and the Alcohol Use Disorder score. A significant and positive correlation was found between Self-Retention total score and Alcohol Use Disorder score. A significant positive correlation was found between total fatalism score and Alcohol Use Disorder score. There was a significant low and positive relationship between Superstition total score and Alcohol Use Disorder score. All the findings obtained from the research are presented in the discussion comment section in the light of related literature.