Popüler dini inanışlar ve din görevlilerinin rolü (Çorum örneği)
Populer religious beliefs and the role of religious officials (The sample of Çorum)
  1. Tez No: 454380
  2. Yazar: ÖMER ERENLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Din, Dini İnanış, Din Görevlilerinin Rolü, Çorum Örneği, Popular Regilion, Regilious Belief, The Role of religious officials, the sample of Çorum
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
“Popüler Dini İnanışlar ve Din Görevlilerinin Rolü (Çorum Örneği)”adlı araştırmamız, Çorum örneğinde Popüler dini inanışları konu alarak din görevlilerinin halk inanışları üzerindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmamızda Çorum ilinde halk arasında popüler hale gelmiş birtakım inanışlar tespit edilmiş, hazırlanan anket sorularından hareketle elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Araştırmamızın evreni Çorum ili sınırları içerisinde görev yapan din görevlilerinden, (İmam-Hatipler, Müezzin-Kayyımlar, Kur'an Kursu öğreticileri) örneklemi ise; 2014 yılında Çorum İl Müftülüğü'nde görevli 235 din görevlisinden oluşmuştur. Araştırmamız literatür taramasına dayanan teorik kısım, anket ve katılımcı gözlem uygulamasına dayanan ampirik kısım olmak üzere 2 bölümden oluşmuştur. Hazırlanan anket formu 450 katımlıcıya uygulanmış ancak 235 tanesi analize uygun bulunmuştur. Çalışma sonunda“Kurumsal dinin en önemli ayağını teşkil eden din görevlileri halk inanışları karşısında gösterdikleri farklı tepkilerle görev misyonunu yerine getirmeye çalışmakta mıdır?”Problemi doğrulanmaya çalışılmıştır, şeklinde ifade edilebilir. Bununla birlikte toplumda din yerine konulan kalıplaşmış bir takım ritüellere de bilimsel nitelik kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study named“Popular Religious Beliefs and the Role of religious officials (the sample of Çorum), it is aimed to research the role of religious officials on folk wisdom by focusing on popular religious beliefs in the sample of Çorum.In our research a group of beliefs which become popular among the people in Çorum are idendified, and the findigs, by means of the prepared survey questions are interpretted. The universe of our research consists of religious officials (İmam-hatips, Muezzins, Quran course instructors) employed in Çorum province. The sampling consists of 235 religious officials employed in the Office of Mufti in Çorum 2014. To the questions we ask to evaluate the role of religious officials on popular religious beliefs, 235 officials answered the survey questions among the 450 offcials, we transmitted the survey. This study consists of two parts which are the oretical part based on the literatüre review and the empirical part based on the particiband observation. In the second survey application and participant observation techniques are utilized.As a result of our research, the main hypothesis of our study: ”Religious officials have been trying to perform the aim of their responsibility in spite of the popular religious beliefs." İs verified. However technicality is obtained to a group of rituals which are rigid and substitued for religion in the society.